PKN-predikant geeft gehoor aan oproep paus om samen voor de kerk te bidden
Onlangs deed paus Franciscus een bijzondere oproep: ‘Kom naar Rome en bid mee voor de toekomst van de kerk.’ Op 30 september zal het Sint-Pietersplein naar verwachting dan ook volstromen met jongvolwassen die gezamenlijk aan die oproep gehoor geven. Eén van hen is predikant Nathan Noorland (PKN) die in gesprek met Groot Nieuws Radio vertelt de uitnodiging niet te kunnen afslaan.
Waarom doet de paus in eerste instantie zo’n oproep? "Iedereen die het nieuws in de gaten heeft gehouden, ziet dat de Rooms-katholieke kerk te maken heeft gehad met heel wat uitdagingen rond machtsmisbruik en het misbruik van kinderen. Tegelijkertijd heeft de kerk in Noordwest-Europa ook te maken met kerkverlating. Paus Franciscus ervaart op verschillende punten dat de kerk ziek is. En voor zieke mensen, maar ook voor zieke systemen, moet gebeden wordt. Hoe mooi is het om dat samen met jonge mensen te doen uit verschillende kerken, want jongeren zijn de toekomst van de kerk", merkt Noorland op.
Toen Noorland hoorde van de oproep van de paus, besloot hij daar gehoor aan te geven. De predikant legt uit waarom. "Het thema eenheid heeft al jaren mijn hart. Ik ben ooit afgestudeerd met een onderwerp wat de Katholieke Vereniging voor Oecumene heeft aangedragen, dus dat wereldje zit vrij dichtbij. Ook ben ik sinds kort tijdelijk gestopt in een gemeente, waardoor ik de tijd had om mee te gaan."
Bovendien kan je een vraag om gebed niet negeren, is de predikant van mening. "Als iemand vraagt om voor je te bidden, dan kun je daar geen nee tegen zeggen. Dat is een vraag die ik vaker krijg als predikant, dat mensen vragen om voor je te bidden."
Noorland benoemt dat het gezamenlijke gebed niet enkel een Rooms-Katholieke aangelegenheid betreft. “Het is veel breder dan dat. Als het gaat om macht, maar ook over het klimaat, dan raakt dat de kerk in het geheel en gaat dat ook over je eigen traditie. In die zin vind ik het heel mooi dat de paus het breder heeft getrokken. Via de kloostergemeenschap van Taizé is die uitnodiging naar alle kerken gegaan. Van oosters-orthodox naar protestants, tot aan evangelisch."
Het is gezamenlijk gebed zal tevens in het teken staan van eenheid. Wat betekent eenheid voor Noorland? "Ik dacht voorheen bij eenheid aan institutionele eenheid, dus dat je met elkaar één kerk moet zijn binnen één structuur. Voor mij is eenheid nu veel meer geworden dat je met elkaar gezamenlijk viert dat je het van Jezus moet hebben. Het gaat erom dat we Hem volgen, vieren, herdenken en uit Zijn genade leven."
Luister in onderstaand fragment van Groot Nieuws Radio het volledige gesprek met ds. Nathan Noorland terug.
Praatmee