De Gezalfde: De aftakeling begint (12)

God 28 december 2017 Matthijs Vlaardingerbroek
gezalfde

Het is 2019. Johns vader overlijdt en kort daarop begint John een affaire. Hoe zal Annelies reageren? En de gemeente? In het jaar dat John 48 wordt, overlijdt zijn vader. John heeft al jaren geen contact meer met zijn ouders gehad. Eigenlijk al niet meer sinds hij zijn vader 24 jaar geleden als voorganger afzette. Zijn vader heeft het wel jarenlang geprobeerd met brieven, kaartjes en telefoontjes. Maar John heeft elk contact vermeden. Nu is zijn vader dood. De man voor wie hij zich al die jaren had willen bewijzen en die hij uit zijn leven had gebannen, is niet meer. Later zal John mij vertellen dat dit moment een keerpunt in zijn leven is geweest. Zoals hij het zelf verwoordde: de aftakeling was begonnen.

In de gemeente begint John steeds meer de druk te voelen van Erik, de jonge aanbiddingsleider. Erik heeft net twee jaar een opleiding gevolgd in hun moedergemeente in Colorado en is daar een beschermeling van senior pastor Michael geworden. Elke keer als John naar Erik kijkt, ziet hij in hem de tomeloze ambitie om zelf senior pastor te worden. Het liefst zou hij Erik uit de gemeente zetten, maar hij vreest de reactie van pastor Michael. Annelies ziet Erik trouwens wél helemaal zitten. John begint zich machteloos en onzeker te voelen.

“Annelies betrapt John achter het podium met Daisy, een van de blonde aanbiddingsleidsters.”

Een half jaar later heeft John zijn eerste affaire met Claire, een 19-jarig meisje uit de gemeente. De affaire blijft niet lang geheim. John ontkent in alle toonaarden. Annelies en de oudsten staan aan zijn zij. Claire moet op een zondagmorgen voor de hele gemeente schuld belijden, dat zij ten onrechte pastor John belasterd heeft. Hierna moet Claire de gemeente verlaten. Ze gaat weg bij haar ouders die ook in de gemeente zitten en haar niet geloven. Ze gaat samenwonen met een niet-christelijke vriend en wil nooit meer iets met de kerk of met God te maken hebben.

Vier maanden later is het weer raak. Deze keer is het Daisy, een van de blonde aanbiddingsleidsters. Daisy is 22 en heimelijk al een aantal jaar verliefd op pastor John. Al snel wordt hun affaire ontdekt door Annelies die hen achter het podium betrapt. De affaire wordt stil gehouden. John moet intern schuld belijden aan de oudsten. Daisy krijgt een som geld en mag een bijbelschool van vier jaar in Zuid-Afrika gaan volgen. John belooft dat het nooit meer zal gebeuren.

De kans dat mannen als John goed eindigen, is helaas maar heel klein. Vaak eindigen ze op een van de volgende drie manieren:

1. Ze grijpen teveel en te lang in de kas, waardoor op een gegeven moment zelfs voor de trouwste oudstenraad de maat vol is en ze ontslagen worden vanwege financieel wanbeleid. 2. Iemand met meer ambitie naar macht komt langszij. Er ontstaat een strijd en voor het eerst

verliezen ze dit spel, waardoor ze alles kwijtraken. Eigenlijk zoals John dat met zijn vader heeft gedaan. 3. Ze worden ontslagen vanwege seksuele escapades die niet meer onder het tapijt of onder de mantel der liefde geschoven kunnen worden. Dit laatste gebeurt met John.

“Karin raakt zwanger. De oudsten móeten nu wel handelen. John wordt per direct ontslagen en krijgt een jaarsalaris mee.”

Een jaar lang gaat het goed. Dan start John zijn laatste affaire met een jonge vrouw uit de gemeente. Karin is na twee maanden al zwanger van John. Dit was niet wat John verwachtte. Karin is ook niet iemand die stilletjes weggaat. Ze eist dat John het kind erkent. De hele gemeente komt het nu te weten. De oudsten moeten wel handelen. Onder leiding van Annelies wordt John per direct als voorganger ontslagen. Hij krijgt een jaarsalaris mee op voorwaarde dat hij zijn eigen gemeente onmiddellijk verlaat en nooit meer terugkomt.

Annelies wordt gekozen tot de nieuwe senior pastor en bevordert Erik tot co-pastor. Ook start zij een versnelde procedure tot echtscheiding. Ze koopt Johns aandeel van de villa en binnen twee maanden staat John als gescheiden man met een grote zak geld op straat. Rijk, maar tegelijkertijd helemaal berooid.

De val van John dreunt door evangelisch en charismatisch Nederland. Het haalt zelfs even het landelijke journaal. Op Facebook wordt er verheugd gereageerd. Veel van zijn slachtoffers voelen zich gerechtvaardigd in zijn val. Harde, smalende, vernietigende woorden, wellicht geschreven vanuit pijn, komen mij op mijn beeldscherm tegemoet. John is nu aangeschoten wild. Zowel veel ex-leden van de Joy-gemeente als de huidige leden voelen zich door hem verraden en verwond. Dit is een grote groep slachtoffers. Speciale forumsites worden gestart waarin deze slachtoffers John tot het bot toe fileren. Hier is vaak niets christelijks meer aan. Hoewel het taalgebruik me tegen de borst stuit, moet ik toegeven dat ik het allemaal intensief volg, me afvragend hoe het met hem zou zijn.

“John wordt gestalkt en bestookt met haatmails. Ik besluit om hem in Amsterdam op te zoeken.”

Een aantal ex-leden lijkt hem via het internet zelfs te stalken. Binnen twee weken is zijn nieuwe adres alweer op een site bekend gemaakt. Op Facebook wordt opgeroepen om hem te bestoken met haatmails. Ook ik zie zijn nieuwe adres. Het is in een redelijke buurt in Amsterdam. Ik zoek op internet naar een telefoonnummer, maar kan dat niet vinden. Vast en zeker geheim. Ook kan ik geen werkend e-mailadres van hem vinden. Hoe zou het met hem zijn? De enige manier om daar achter te komen, is om naar Amsterdam te gaan. Er is natuurlijk een grote kans dat hij er niet is, maar dat risico wil ik wel nemen.

In de trein onderweg naar Amsterdam gaan mijn gedachten terug naar een gesprek van gisteravond met mijn vrouw Jessie: “Waarom ga je naar Amsterdam? Je hebt niks met hem. Hij heeft nooit naar je omgekeken. Ik ken dat verhaal over jullie zomer, maar hoelang is dat geleden? Het is zonde van je dag. Kan je hem niet loslaten?”

“Ik kan John niet loslaten. We hebben iets met elkaar dat ik niet kan uitleggen. Ik voel me verantwoordelijk voor hem. Als je me vraagt ‘waarom?’, weet ik het niet. Maar het is er wel. Misschien is het iets van God, misschien niet. Mijn hart zegt dat ik moet gaan…” Ik kan de aai over

mijn wang nog steeds voelen. “Dan moet je gaan. Ik ken je; je moet je hart volgen. Ik begrijp je niet altijd, maar ik geloof in je…”

Over een paar minuten kom ik aan op het Centraal Station in Amsterdam. Ik heb hier de hele dag voor uitgetrokken. Ik heb een goed boek bij me; als hij er vanmorgen niet is, ga ik gewoon in Dwaze Zaken zitten. Dan probeer ik het vanmiddag en vanavond nog een paar keer. Ik vind het spannend. Ik weet niet hoe hij eraan toe is. Misschien wil hij me helemaal niet zien.

- wordt maandag vervolgd -

'De Gezalfde’ is een spannend feuilleton in dagboekstijl, geschreven door Matthijs Vlaardingerbroek. Elke maandag en donderdag staat een nieuwe aflevering online. Deze serie is volledig fictief. Hoewel gebeurtenissen zoals beschreven in ‘De Gezalfde’ herkenning zullen oproepen bij mensen die bekend zijn met de mores in bepaalde evangelische en charismatische gemeenten en organisaties in Nederland, berust elke gelijkenis met bestaande personen, gemeenten en situaties op louter toeval. Ook is het niet zijn opzet om met deze serie evangelische en charismatische christenen of kerken op de hak te nemen, maar veel meer dieperliggende dynamieken bloot te leggen.

Praatmee

Beluister onze podcast

Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Week van gebed 2024
Nieuws

Week van gebed 2024 in teken van het grote gebod: Heb God lief… en je naaste als jezelf

Aan de hand van het verhaal van de barmhartige Samaritaan staat de Week van gebed voor eenheid van christenen 2024 in het teken van het grote gebod dat Jezus geeft: Heb God lief… en je naaste als jezelf. De jaarlijkse gebedsweek vindt plaats van 21 t

Ruimtezoekers
Nieuws

Kerkpunt en TUU organiseren symposium over zoekende gelovigen

Op 10 november organiseren de Theologische Universiteit Utrecht en Kerkpunt het symposium ‘Ruimtezoekers’ in Utrecht. Veel twintigers en dertigers hebben vragen over geloof en worstelen met hun plek in de kerk. Tegelijk is het een groep die veel te b

Lume Ladies Light Trail
Nieuws

Lume Ladies Light Trail brengt licht in Kampen én Sri Lanka

Op vrijdagavond 10 november organiseren vrouwen van VIDA Kampen in samenwerking met het christelijke vrouwenplatform Lume de Lume Ladies Light Trail in Kampen. Dit sportieve event by night voert symbolisch langs én door plekken van licht in de stad.

Mina
Nieuws

Mina zit in Iraanse gevangenis vanwege haar geloof in Jezus

Mina Khajavi (59) uit Iran zit al een jaar gevangen. Mina was moslim maar kwam tot geloof in Jezus als haar Redder en leidde hierna een huiskerk. Zij en de andere christenen werden opgepakt. Ze zouden “handelden met de intentie om de nationale veilig

Directeur van Stichting Present Nederland, Johannes de Vries
Dagelijks leven

Johannes de Vries is kersvers directeur van Stichting Present: "Plots stond ik met een verfkwast in mijn hand"

Hij was jarenlang hoofd voorlichting namens de ChristenUnie (CU) in de Tweede Kamer, maar sinds juni is Johannes de Vries directeur van Stichting Present. Hoewel de omgeving flink verschilt van politiek Den Haag, voelt De Vries zich er al vanaf dag é

Ds. M.M. van Campen
God

Ds. Van Campen: "Wie bij Jezus vandaan loopt, voelt zich knap ongelukkig"

'Als je eenmaal door de Deur naar binnen bent gegaan, kun je dan weer naar buiten? Of is binnen, binnen?' Die vraag werd onlangs gesteld aan ds. M.M. van Campen tijdens een avond van Geloofstoerusting. De hervormde predikant merkt op dat als je eenma

Chris Verhagen
God

Waarom laat God gebrokenheid toe in het leven van christenen? Chris Verhagen antwoordt

In deze video staat Chris Verhagen stil bij een zeer bekend Schriftgedeelte. Paulus beschrijft in 2 Korinthe 12 dat hem een doorn in het vlees is gegeven, een engel van de satan, om hem met vuisten te slaan. Hij heeft de Heer drie maal gesmeekt om he

Een gebed voor het betreden van het podium
God

Een gebed voor het betreden van het podium

Wat heb ik nou te bieden dat de ziel van anderen kan voeden? Vanuit mijzelf heb ik niet veel meer te tonen onder de loep van deze schijnwerpersdan mijn eigen trots en onzekerheid,mijn hunkering naar de eer van mensenen mijn angst voor afwijzing.Laat

Meerartikelen

Oud-predikant Ruud de Boer trok graag de hardloopschoenen aan: “Het was mijn uitlaatklep”
Dagelijks leven

Oud-predikant Ruud de Boer trok graag de hardloopschoenen aan: “Het was mijn uitlaatklep”

Inmiddels is hij al even met emeritaat, maar wie oud- predikant Ruud de Boer een beetje kent weet dat hij graag de hardloopschoenen aantrok. Zo liep hij verschillende marathons en ging hij soms hardlopend naar zijn jarige schoonvader toe. Maar wat he

Urker Mannenkoor Hallelujah
Nieuws

Najaarsconcert Urker Mannenkoor Hallelujah

Op zaterdag 28 oktober 2023 komt het Urker Mannenkoor 'Hallelujah' voor en optreden naar de Martinikerk in Groningen. In dit Najaarsconcert zullen de Urker zangers op het orgel begeleid worden door Harry Hamer en op de piano door Jacob Schenk. Naast

André Piet
God

De hel: een goddeloze uitvinding?!

De laatste tijd is ‘de hel’ een heet onderwerp in de christelijke pers. De theoloog Arnold Huijgen wijdde onlangs zijn inauguratie hieraan. We spreken er te weinig over, zo meent hij, en in preken zou het vaker aan bod moeten komen. Het Nederlands Da

Emmanuel (42)
Dagelijks leven

Emmanuel (42) werd als eerste geopereerd na terugkeer Mercy Ships in Sierra Leone

Na meer dan tien jaar is Mercy Ships weer terug in Sierra Leone om ook daar mensen te helpen die vaak geen toegang hebben tot medische zorg maar dit wel dringend nodig hebben.  De eerste patiënt die aan boord van het imposante ziekenhuisschip onder h

Israël
God

Videoboodschap Christenen voor Israël: Gods trouw is vandaag tastbaarder dan ooit!

'Het grootste deel van de Bijbel speelt zich af in Israël. Kapernaüm, Jeruzalem, de Jordaan en het Meer van Galilea: plaatsen die voor elke christen tot de verbeelding spreken. Het zijn plekken die vandaag opnieuw opbloeien. God koos lang geleden dit

Thema-avond rond 250e ‘verjaardag’ psalmberijming 1773 trekt veel belangstelling
Nieuws

Thema-avond rond 250e ‘verjaardag’ psalmberijming 1773 trekt veel belangstelling

Ter ere van de 250e ‘verjaardag’ van de psalmberijming van 1773, vond in de Dordtse Augustijnenkerk onlangs een speciale psalmzangavond plaats. Naast bijdragen van ds. Verhoeven, ds. van den Herik en ds. van der Zwan, werd er door de aanwezigen veelv

PKN-predikant geeft gehoor aan oproep paus om samen voor de kerk te bidden
Nieuws

PKN-predikant geeft gehoor aan oproep paus om samen voor de kerk te bidden

Onlangs deed paus Franciscus een bijzondere oproep: ‘Kom naar Rome en bid mee voor de toekomst van de kerk.’ Op 30 september zal het Sint-Pietersplein naar verwachting dan ook volstromen met jongvolwassen die gezamenlijk aan die oproep gehoor geven. 

Lisanne
Dagelijks leven

Lisanne hield zich met occult bezig totdat een Facebook-post haar leven veranderde

"Waarom doe ik de dingen die ik doe? Voor wie doe ik de dingen die ik doe en wat is het nut?” Het zijn vragen die Lisanne zichzelf ontelbaar vaak stelt. De vragen leveren onrust in haar hoofd op en vormen de basis voor een jarenlange zoektocht binnen

Cvandaag podcast
Nieuws

Cvandaag podcast over Duitse burgemeester, de GerGem en de bikini

Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie is gepresenteerd. Redacteur Patrick Simons licht een aantal interessante items uit. Presentator Jeffrey Schipper merkt dat er veel aandacht uitging naar uitspraken van dominee Klaassen over de bikini. En h

Grote Verzoendag
God

Wat iedere christen zou moeten weten over Grote Verzoendag

Op de 10e van de maand Tisjerei (september/oktober op onze kalender) viert de Joodse gemeenschap Jom Kippoer (Grote Verzoendag). Binnen het Jodendom is het de belangrijkste van de feestdagen die de HEERE in Leviticus 23 heeft voorgeschreven. Als we d

Hendrik Jan van der Heiden
God

De geestelijke erfenis van oprichter GerGem: de Bijbel is ruimer dan ds. Kersten

Dat er heel wat ontsporingen binnen het christendom zijn, is wel bekend, wie interesse heeft in de kerkhistorie. Dat er ook ontsporingen zijn met de leer van de uitverkiezing is evident, echter onder de bevindelijke gereformeerde kring vandaag nog sp

Arleen Westerhof
God

Arleen Westerhof wijst in videoboodschap op belang van gave van profetie

Dr. Arleen Westerhof moest vroeger niets weten van de Heilige Geest: "Mij werd geleerd dat de gaven van de Geest niet meer werden gebruikt voor de gemeente. Wij hadden de Bijbel en dat moest genoeg zijn." Tijden zijn veranderd. Inmiddels onderwijst z