Wim Kieft bij DWDD: 'De alcohol pakte mij zo meedogenloos, ik kon niet stoppen'
Vier jaar geleden verscheen het boek 'Kieft', geschreven door Michel Egmond, waarin de achttien jaar lange drugsverslaving van voormalig profvoetballer Wim Kieft wordt beschreven. Het boek werd een hit en sinds kort is er een vervolg, 'Wim Kieft - De terugkeer' waarin Wim opnieuw zijn verleden onder ogen moet komen. De heren schoven aan bij DWDD voor een openhartig gesprek.
Verslaving
Na een grote voetbalcarrière kwam Wim volledig aan de grond te zitten door een cocaïne en alcohol verslaving. Ooit had hij een fortuin van 3 miljoen euro, maar in 2014 bereikte hij zijn dieptepunt. Met een schuld van €500.000 was Wim in de schuldsanering terecht gekomen. Het was in deze situatie dat Michel Egmond contact met hem legde en een boek over hem begon te schrijven.
In deze periode stopte Wim met drugs, maar alcohol bleef een grote verleiding voor hem. "Het was voor mij enorm moeilijk om te stoppen met zowel cocaïne als alcohol," vertelt hij. "Het eerste boek bracht zoveel verdriet naar boven en door al deze emoties stak de zucht naar de alcohol weer op de kop. Ik vond het heel moeilijk om gedoseerd te drinken. De alcohol pakte mij weer zo meedogenloos, dan kan je gewoon niet meer stoppen."
De echte klap kwam voor Wim tijdens een vakantie in Spanje. Na vier dagen lang non-stop te drinken werd hij wakker op het strand. "Toen viel voor mij het kwartje, je veroorzaakt zo alleen maar ellende." Nu, na een strijd van 20 jaar, is Wim helemaal clean en uit de schuldsanering.
Italië
Voor het tweede boek wilde Michel Wim weer mee terugnemen naar Italië, waar hij een groot deel van zijn carrière door heeft gebracht. "Een van de dingen die mij deprimeerde bij het maken van het eerste boek, afgezien van het hele drugsverhaal natuurlijk, was dat elke keer als ik Wim over zijn voetbalcarrière in Italië probeerde te spreken, ik niet verder dan vijf minuten kwam," legt Michel uit. "Als we over Italië spraken dan had hij het alleen over de negatieve dingen. Hij was de helft sowieso al vergeten en als we het er dan over hadden ging het altijd over de druk de eenzaamheid en de moeilijkheden. Dus kwam het idee: laten we teruggaan naar Pisa en kijken of we dat geheugen een kickstart kunnen geven."
In Pisa kreeg Wim een waar heldenontvangst. Hij begon hierdoor weer terug te denken aan alle mooie tijden die hij hier had beleefd. Wim: "In het eerste boek was alles zwart en donker. Bij het ontvangst in Pisa was alles zo echt en puur. De mensen vonden het oprecht leuk dat ik er was. Kennelijk was mijn tijd hier allemaal niet zo donker. Dat er spanning was is natuurlijk wel zo, maar ik voelde dat ik hier ook intens geleefd heb. Dat is wat ik echt terug heb gekregen van deze reis.
Eigenwaarde
Op de vraag of hij nu nog steeds veel moeite heeft om zijn oude demonen uit zijn leven te laten reageert Wim positief: "Op een gegeven moment wordt het steeds minder moeilijk. Als ik kijk naar alles wat ik weer heb teruggekregen van het leven: gevoel, liefde en met name mijn eigenwaarde. Je hebt een enorme schaamte opgelopen door het hele verslaving verhaal, maar mijn eigenwaarde is weer teruggekomen. (..) Ik zie alcohol wel als vijand en wil er niet naar terug. Vooral als ik kijk naar alles wat ik ervoor in de plaats heb gekregen."
Het verhaal van Kieft is ook leerzaam voor christenen die in hun omgeving met alcoholproblemen te maken hebben. "We zien dat er onder jongeren steeds meer gedronken wordt. Christenjongeren gaan daarin mee. Ze zitten niet op een eilandje," zei Theo van der Sluijs eerder namens Stichting Voorkom! Onlangs sprak ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zich hierover uit.
Bekijk het bijzondere fragment hieronder:
Vond je dit een mooi artikel? Dit artikel is powered by Bambr.
Klik hier om meer artikelen op Bambr.nl te lezen.
Praatmee