Honderden predikanten verzetten zich tegen homoseksualiteit in omstreden pamflet
Honderden protestantse predikanten en voorgangers hebben zich met het ondertekenen van de zogeheten Nashville-verklaring uitgesproken tegen lhbt'ers. Ze betogen dat het huwelijk alleen bedoeld is als verbond tussen één man en één vrouw.
De Nashville-verklaring is in 2017 in Amerika opgesteld, het pamflet waar nu de handtekeningen onder zijn gezet is een vertaling hiervan. In de Nashville-verklaring staat onder meer te lezen dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. Ook wordt gesuggereerd dat daar genezing voor mogelijk is.
Bijna alle ondertekenaars zijn aangesloten bij de Hersteld Hervormde Kerk, de Gereformeerde Gemeenten en de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Ook staat een aantal baptistenpredikanten op de lijst, onder wie Orlando Bottenbley. Vanuit de politiek hebben SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij en SGP-senator Diederik van Dijk. Ook de jongerenafdeling van de SGP heeft via voorzitter Willem Pos zijn steun betuigd.
Op sociale media krijgt het pamflet bijval, maar vooral heel veel kritiek. Verschillende predikanten en andere prominente protestanten zeggen het nooit te zullen ondertekenen. Bij de tegenstanders zitten ook mensen uit de kerkgemeenschappen die deels voor de verklaring zijn.
Belangenorganisatie COC Nederland vindt de orthodox-protestante ‘Nashville-verklaring’ schadelijk en onbarmhartig. “Het is een schadelijk document voor orthodox-protestante LHBT’s en een onbarmhartige en ongevoelige actie van de ondertekenaars”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. Oosenbrug roept orthodox-protestanten op om de verklaring niet te tekenen.
Praatmee