Dit schrijft de NOS over de CGK-crisis rondom wel of geen vrouw in het ambt
'De verhoudingen binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) staan op scherp. Vooral de discussies over vrouwen in het ambt en homoseksualiteit leiden tot grote verdeeldheid.' Zelfs de NOS heeft het rumoer binnen het gereformeerde kerkverband opgemerkt.
Binnenkort stelt de Ankergemeente in Nieuwegein de ambten open voor vrouwen. Daarmee is de kans groot dat deze CGK/NGK-samenwerkingsgemeente dit voorjaar als eerste gemeente in de CGK vrouwelijke ambtsdragers krijgt. Maar van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 echter verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde, benadrukte CGK-synodepreses P. D. J. Buijs deze week nogmaals. Dat is in deze kwestie die van de CGK.
'Al meer dan een eeuw slaagt het protestantse kerkgenootschap erin om ondanks verschillende opvattingen een geheel te blijven,' schrijft de NOS. 'De CGK telt ongeveer 185 kerken en bijna 75.000 leden. Tegenstellingen binnen de kerk zijn niet nieuw, maar de afgelopen jaren kwamen die steeds meer aan de oppervlakte.'
De NOS laat Maarten Stolk uit, kerkredacteur bij het Reformatorisch Dagblad, aan het woord om de crisis binnen de CGK te duiden. Stolk: "Kerkverbanden met wie de CGK samenwerkt, herkennen elkaar steeds minder in verschillende visies. Door samenwerking van gemeenten uit verschillende kerkverbanden, de zogenoemde samenwerkingsgemeenten, is dat actueel geworden."
Niet alleen de kwestie 'vrouw in het ambt' zorgt voor rumoer. De NOS brengt ook het hete hangijzer 'homoseksualiteit' te sprake. In 2017 werd tijdens een synode van de CGK, de belangrijkste kerkelijke vergadering, een rapport opgesteld waarin het praktiseren van homoseksualiteit wordt afgewezen. Niet alle CGK-leden kunnen zich daarin vinden.
Praatmee