SGP volgt ChristenUnie nog niet en blijft in ECR-fractie: "We zijn in gesprek met elkaar"
In één dag tijd waren ChristenUnie en SGP volop in het nieuws. Eerst kwam naar buiten dat de combinatiefractie in Zuid-Holland besloot om uit de onderhandelingen te stappen. Niet veel later werd bekend dat Europarlementslid Peter van Dalen uit de Conservatieve ECR-fractie stapt.
Van Dalen doet dit naar aanleiding van de toelating van Forum voor Democratie tot de groep. Hij laat in een verklaring weten dat samenwerking met FvD voor hem onbespreekbaar is. "Ik ben voorstander van de Europese samenwerking, die ons vrede en welvaart heeft gebracht. Forum is voor een Nexit. De ECR haalt een partij binnen die niet wil samenwerken en hervormen, maar wil afbreken." Verder valt Van Dalen ook over het immigratiestandpunt van Forum voor Democratie. "Ik kan niet met zo'n politieke partij in één fractie zitten."
De SGP heeft daar beduidend minder problemen mee. Tegelijkertijd wordt er volgens SGP-parlementslid Bert-Jan Ruissen samen gezocht naar een oplossing. In gesprek met CIP.nl vertelt Ruissen dat er, ondanks de verschillen, voortdurend wordt gezocht naar een gezamelijke oplossing. "We zijn continu in gesprek en zoeken samen naar een fractie waar we allebei onderdak kunnen vinden. Dit lag overigens wel in de lijn der verwachtingen aangezien ChristenUnie heel duidelijk is geweest over de toetreding van Forum voor Democratie. Dat is voor hen een brug te ver."
De SGP ziet geen probleem in de toetreding van FvD. Ruissen: "Natuurlijk zijn er flinke verschillen. Allereerst als het gaat om christelijke uitgangspunten, maar ook met betrekking tot Europa. Forum voor Democratie wil veel verder gaan dan SGP. Maar al die verschillen zijn voor ons geen aanleiding om ze per se buiten de ECR-fractie te willen houden. Er zijn namelijk ook overeenkomsten tussen onze partijen. We hebben bijvoorbeeld beiden een eurokritisch geluid al schiet Forum daar naar mijn mening wel in door."
Op dit moment bekijken SGP en ChristenUnie dus samen of er een fractie of groep te vinden is waar ze samen onderdak vinden. Dat kan nog wel eens behoorlijk lastig worden, aangezien de SGP daar wel bepaalde voorwaarden bij heeft. "We zijn samen de verkiezingen ingegaan en hebben nadrukkelijk afgesproken om het samen te doen. Daarom zijn we nu ook in gesprek met elkaar. We hebben echter besloten om als SGP nog niet uit de ECR-fractie te stappen zolang de uitkomsten van deze gesprekken nog niet duidelijk zijn. We stellen bepaalde randvoorwaarden bij de nieuwe groep waar we we ons wellicht samen aan gaan sluiten. Er moet bijvoorbeeld ruimte zijn voor ons eurokritische geluid en daarnaast willen we natuurlijk het christelijk geluid kunnen laten horen. We vinden het ook belangrijk om lid te kunnen blijven van ECPM (European Christian Political Movement). Aan die randvoorwaarden willen we ons houden."
Steeds meer mensen vragen zich af of beide christelijke partijen niet teveel uit elkaar zijn gegroeid. Zo liet Roel Kuiper, scheidend senator voor ChristenUnie zich in harde bewoordingen uit over SGP in een interview. Bovendien klapten deze week de onderhandelingen in Zuid-Holland omdat ChristenUnie liever niet met FvD in een coalitie wilde. Kees van der Staaij liet direct weten dat het in de combinatiefractie in deze provincie niet aan SGP heeft gelegen. Is er eigenlijk nog wel toekomst voor samenwerking tussen beide partijen? Ruissen denkt van wel. "Ik hecht heel veel waarde aan samenwerking met ChristenUnie. Ik zal alles doen wat in mijn vermogen ligt om deze samenwerking overeind te houden. Ik ben namelijk van mening dat we elkaar als christenen heel hard nodig hebben, zeker in het grote Europa. We werken al zeker 35 jaar samen en dat kunnen we niet zomaar stoppen. Daarom staat deze week alles in het kader van gesprekken. Ik hoop en bid dat we er gezamenlijk uit komen."
Het lijkt overigens ook steeds meer op dat ChristenUnie op geen enkele wijze te maken wil hebben met Forum voor Democratie, gelet op de laatste ontwikkelingen. De partij plaatste een statement op de website maar wil verder niet reageren.
Praatmee