Tien gevallen van mazelen op Urk: discussie vaccinatie laait weer op
Op Urk zijn tien gevallen van mazelen geconstateerd. Het betreft een volwassene en negen kinderen GGD Flevoland zegt de situatie goed in de gaten te houden en stelt dat het niet om een uitbraak gaat.
De ziekte komt op Urk vaker dan gemiddeld voor omdat er een een lage vaccinatiegraad is. Een kleine zestig procent van het dorp heeft alle benodigde prikken gehad. Het doet opnieuw de discussie oplaaien over de combinatie tussen vaccinatie en geloof. Een woordvoerder van de GGD zegt in ieder geval dat er geen reden is tot grote zorg.
Vaccinatie is in bepaalde reformatorische kringen een heikel punt. Zo worden er op Refoweb regelmatig vragen over gesteld. Ds. J. D. Heikamp van de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst geeft antwoord op één van deze vragen. "Persoonlijk zijn wij principieel tegen iedere vorm van inenten en hebben, met het meemaken van drie polio-epidemie in ons leven ons standpunt niet bheoeven te herzien. En dat is genade. ijdens de epidemieën hebben we veel strijd gehad en werden we geweldig heen en weer geslingerd om toch maar over te gaan tot inenten, maar konden het niet. We kennen het argument: we dragen toch onze verantwoordelijkheid en mogen de middelen niet verachten. Mijn verantwoordelijkheid is een geloofsverantwoordelijkheid en die vertrouwt in voor- en tegenspoed op de Heere. Dat is het geloofsleggen van de verantwoordelijkheid in Gods Handen en daarin ligt veiligheid en troost. In de geloofsbeoefening betekent dat: alles wat Vader doet is goed."
"Met het dragen van mijn eigen verantwoordelijkheid kom ik altijd weer bedrogen uit, omdat de Heere Jezus heeft gezegd: uit u geen vrucht in der eeuwigheid. En dat is waar. Ik wil het alles, zelfs biddend, in eigen hand houden. Mijn handen zijn onbetrouwbaar, maar Zijn Handen niet. Christus heeft gezegd: uw vrucht wordt uit Mij gevonden. Het is Zijn taak om de lammeren en de schapen te dragen op Zijn schouders. En vanaf die schouders is nog nooit een schaapje van Zijn kudde afgegleden en in de ravijn omgekomen. Hij zorgt voor mij, zowel lichamelijk als geestelijk."
Praatmee