RD-hoofdredacteur hekelt roep om verbod religieuze samenkomsten: "Kerkgangers zijn niet massaal het strand op gegaan"
De Biblebelt wordt zwaar getroffen door het coronavirus. Steef de Bruijn, hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad, vraagt zich in zijn krant hardop af of drukbezochte kerkdiensten daarbij een rol kunnen spelen. Het antwoord is volgens hem eenvoudig: nee. Het verband is eenvoudig te ontkrachten omdat een aantal bekende plaatsen zoals Barneveld en Staphorst ontbreken in het lijstje met christelijke gemeenten waar het virus hard toeslaat. Hij stelt dan ook dat media die een verband suggereren geen goede kennis hebben van de kerkelijke kaart.
De hoofdredacteur stelt in zijn bijdrage onder meer dat het wel denkbaar is dat kerkdiensten een rol hebben gespeeld in de verspreiding en haalt daarbij de landelijke biddag voor gewas en arbeid aan. Toen golden er echter nog geen maatregelen. Vanaf het moment dat er maatregelen getroffen werden, hebben kerken zich daar volgens De Bruijn goed aan gehouden. ‘Bij de redactie van het Reformatorisch Dagblad zijn geen kerken bekend die de regels hebben overtreden en uit de vele contacten van de redactie blijkt dat in het overgrote deel van de kerken de diensten van de afgelopen zondagen alleen werden bijgewoond door de noodzakelijk geachte personen.’
Ondertussen wordt er steeds meer om een verbod op religieuze samenkomsten geroepen. Lodewijk Asscher van de PvdA legde gisteren in het debat opnieuw het verband door tot tweemaal toe te beginnen over een ‘brandhaard in de Biblebelt’ en dit te koppelen aan kerkdiensten. In gesprek met Radio Rijnmond zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb meerdere keren bij het kabinet te hebben aangeklopt om religieuze samenkomsten te verbieden: “Als er een kans bestaat dat op die manier het virus verspreid wordt en we niet uit onszelf besluiten om die diensten op nul te zetten, zouden we dat als overheid moeten doen ter bescherming van de volksgezondheid. Maar het kabinet denkt daar anders over.”
Kerken en christenen hebben zich keurig aan de maatregelen gehouden en hebben massaal hun verantwoordelijk genomen in de coronacrisis, ook door het afgelasten van diensten. Gert-Jan Kats, burgemeester van Veenendaal stelde eerder al in gesprek met CIP.nl: “Kerkgang is geen voorwaarde om zalig te worden. Het gaat hier over de vraag of we mensenlevens van anderen in gevaar willen brengen door naar een kerkdienst te gaan.” In hetzelfde interview riep hij christenen op niet naar de kerk te gaan, ook niet in groepen van maximaal 100, wat toen nog was toegestaan. Heel veel kerken deden dat toen ook al direct.
Toch wordt de roep om een totaalverbod steeds luider. Volgens Steef de Bruijn is daar echter geen enkele aanleiding toe: ‘Kerkgangers zijn niet massaal het strand opgegaan op 21 en 22 maart, houden geen lockdownfeestjes en wonen hun kerkdiensten inmiddels vrijwel allemaal online bij.’
Praatmee