Hongersnood in Pakistan: "Tienduizenden christenen moeten thuis blijven"
In Pakistan is een lockdown van kracht, wat ervoor zorgt dat de dagloner in het land niet aan het werk kan. Het effect is een acute hongersnood, waar met name christenen het slachtoffer van lijken te worden. “Ik heb tijdens mijn werk bij HVC veel leed gezien. Maar zo’n grote crisis zag ik nog niet eerder. Als je weet dat zoveel mensen bedreigd worden door een hongerdood, maakt me dat heel verdrietig en onrustig”, zegt Stichting HVC-directeur Jan Dirk van Nifterik. Daarom is de stichting een actie opgestart om Pakistaanse gezinnen van voedsel te voorzien.
Ook in Nederland is de situatie voor veel mensen aangrijpend, wat ervoor zorgt dat Van Nifterik in het interview zorgvuldig zijn woorden kiest. “De nood in Nederland raakt me, de families die dierbare naasten hebben verloren door corona, de zieken, de eenzaamheid van ouderen en de financiële zorgen die er op veel plekken zijn.” Toch noopte de situatie in Pakistan de organisatie tot het opzetten van een actie. “Gisteravond had ik nog een koekje als avondeten, maar ik weet niet wat ik morgen mijn kinderen nog moeten geven”, zei een christelijke bouwvakker tegen HVC.
HVC startte een actie op om gezinnen voor 45 euro een maand lang van voedsel te voorzien. Daarvoor krijgen ze zakken met onder meer rijst, meel en linzen, zodat ze het een tijdje vol kunnen houden. “We hebben bewust voor grotere pakketten gekozen, zodat ze het een tijdje vol kunnen houden. Door het coronavirus liggen inkomsten van christenen niet een paar dagen stil, maar minstens een paar weken. Voor veel christenen is het maar de vraag of ze ooit nog aan het werk kunnen bij hun vaak islamitische werkgevers. De pakketten zijn heel basic, erop gericht om in leven te blijven.” In het kielzog van Pakistan volgen India en Nepal. Ook daar dreigt een noodsituatie, waar Stichting HVC aandacht voor wil vragen.
In Pakistan worden veel burgers per dag betaald. Als ze niet werken, krijgen ze ook geen inkomen. Het missen van deze inkomsten door de lockdown zorgt ervoor dat mensen gelijk in de problemen komen.
Christenen achtergesteld
De overheid heeft hulp toegezegd, die echter spaarzaam op gang komt. Voor christenen lijkt de klap harder aan te komen dan voor veel andere mensen in het overwegend islamitische land. “De hulp die de overheid heeft toegezegd komt nauwelijks op gang. En van verschillende contacten horen we dat de hulp die de Pakistaanse overheid uitrolt, niet aankomt bij christenen. Zij moeten achter in de rij aansluiten. Deze vorm van discriminatie hebben we eerder al gezien bij grotere rampen, toen kregen christenen ook niet de juiste zorg.” Christenen voelen zich ook achtergesteld. Zo zag Van Nifterik gisteren een tv-fragment dat de situatie schetste: “Christenen beklaagden zich omdat ze werden overgeslagen. ‘Zijn wij dan geen burgers?’, vroeg één van hen in het bewuste fragment aan de verslaggever”.
Wakker liggen
Het treft Van Nifterik dat er zoveel christenen urgent hulp nodig hebben. De crisis die zich nu voltrekt, lijkt voor veel mensen de nekslag te zijn. “Ik heb in mijn HVC-tijd niet eerder zo’n grote crisis meegemaakt. Ik heb hier wakker van gelegen, de wetenschap dat er tienduizenden christenen niet aan eten kunnen komen en in hun huisje moeten blijven, maakt me onrustig.” Dat dit christenen zijn die de directeur persoonlijk kent, doet hem wat. “Dit zijn de evangelisten die we al jaren steunen. Gemeenteleden met wie we samen in de kerk hebben gezeten. Deze mensen staan op je netvlies. Ik voel me machteloos en kan daarom niet anders dan deze urgentie in Nederland naar voren brengen.”
“Schoorvoetend hebben we dan ook deze week een nieuwe campagne voor deze christenen opgestart”, zegt Van Nifterik. “Want ook de situatie in Nederland is ingrijpend en we snappen het als mensen het hier zelf ook moeilijk hebben. Maar als je nog wat kunt missen en je hebt het op je hart om te helpen? Elk bedrag is welkom, voor 45 euro geven we een voedselpakket en kan een familie een maand vooruit.”