Zo reageren christenen op omstreden kerkbesluit Grapperhaus

Nieuws 5 oktober 2020
kerk corona

Veel christenen reageren zacht gezegd verontwaardigd op nieuwe beperkingen waar kerken vanaf deze week mee worden geconfronteerd. Na overleg met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie) namelijk besloten dat kerken maximaal dertig bezoekers mogen ontvangen. Ook mag er niet meer gezongen worden. We zetten in dit artikel reacties van christelijk Nederland op een rijtje.

Gert-Jan Segers, leider ChristenUnie: De afspraken die minister Grapperhaus en vertegenwoordigers van de kerken vandaag hebben gemaakt, zijn een forse en pijnlijke ingreep in de vrijheden die kerken tot nu toe hebben gehad. Wij begrijpen natuurlijk dat het oplaaien van het coronavirus opnieuw van ons vraagt om verantwoordelijkheid te tonen. Maar wat mij betreft doen de afspraken geen recht aan de manier waarop het overgrote deel van de kerken zich verantwoordelijk hebben getoond in de coronacrisis en veiligheidsmaatregelen in acht hebben genomen. Het kerkelijk leven valt of staat met de persoonlijke ontmoeting. Waar lokaal maatwerk mogelijk is voor theaters en andere culturele instellingen, moet er ook voor kerken ruimte blijven om maatwerk te leveren. Het zou daarom goed zijn als minister Grapperhaus nog deze week in vervolgoverleg met de kerken ruimte zoekt voor maatwerk.

Kees van der Staaij, leider SGP: Geschrokken van deze uitkomst. Dit gaat wel heel erg ver en biedt geen enkele ruimte voor maatwerk. Heb het gevoel dat de koers hier meer wordt bepaald door commotie dan door rijp beraad.

Roelof Bisschop, Kamerlid SGP: Die ‘30 aanwezigen-regel’ voor kerken is nergens op gebaseerd. Is wel uiterst effectief om vertrouwen in coronabeleid van de overheid om zeep te helpen. Misschien tijd dat de kerken hun eigenstandige verantwoordelijkheid hernemen?

Arnold Huijgen, hoogleraar: Kerken terug naar 30 aanwezigen per dienst? Volstrekt overtrokken, ongeloofwaardige overreactie, niet gebaseerd op feiten maar op de onderbuik van de T (De Telegraaf, red.). Hoe de overheid draagvlak verspeelt bij mensen die alles hebben gedaan om besmettingen terug te dringen. Overheid is blij dat kerken 'vrijwillig' naar max 30 gaan, maar respecteert de vrijheid van godsdienst en zal niet handhaven. Ik zeg niet: luister niet naar de overheid. Maar wel: hoor dat overheid zegt dat er nog steeds ruimte is om zelf afweging te maken. Blijf zelf nadenken.

Ik zeg niet: luister niet naar de overheid. Maar wel: hoor dat overheid zegt dat er nog steeds ruimte is om zelf afweging te maken. Blijf zelf nadenken.

Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda: In Gouda mogen nu maximaal 250 mensen naar theater. Dankzij minister Grapperhaus moet de langste kerk van Nederland (1.500 zitplaatsen) echter naar 30 bezoekers op zondag. Doordeweeks 300 (museum) en bij concerten 250 (culturele ontheffing).

Dr. Marten Visser: Nu vraagt CIO (een overlegclubje zonder bevoegdheden) de kerken opeens terug te gaan naar 30 mensen en niet te zingen. Bijna geen besmettingen bekend in kerken. Koren mogen, met inachtnemen 1,5 meter en ventilatie, gewoon zingen. Ik hoop dat kerken niet luisteren.

Hendrik Wakker: Kerk in Staphorst biedt normaal plaats aan 2.300 bezoekers: ontvangt nu 600 bezoekers. Carré biedt normaal plaats aan 1.750 bezoekers, ontvangt nu zo’n 450/500 bezoekers. Waar blijft de publieke verontwaardiging over Carré?

Laurens Sok: Nergens heb ik in de afgelopen tijd zoveel discipline gezien dan bij kerken. De 1,5 meter regels worden streng gehandhaafd, looproutes zijn uitgezet en er is een helder uitnodigingsbeleid. Beleid op basis van één voorbeeld is zwak en niet eens terecht. En maatwerk kan! Er worden uitzonderingsmaatregelen genomen. Dat maakt bovenstaande beslissing ook zo dubieus en oneerlijk. De overheid is er ook voor om iedereen gelijk te behandelen en polarisatie tegen te gaan. Juist nu!

Ds. Dennis van der Wal: Wat een zorgelijke ontwikkeling is. Met een kanon op een mug schieten...

Hans de Boer: Intussen krijgen theaters ontheffing om de grens van 30 bezoekers los te laten. Waarom kan dat niet voor zorgvuldig opererende kerken?

Andries Knevel, presentator EO: In Amsterdam kunnen de kerken natuurlijk het Concertgebouw Theater Carré en andere theaters afhuren. Daar mogen wel 250-300 mensen in. Als ik zo de reacties lees, denk ik dat Grapperhaus en de vertegenwoordigers van de kerken (wie zijn dat eigenlijk ?), vanmorgen niet heel goed hebben nagedacht. Bijvoorbeeld: In Sint Jan Gouda: op zondag nu 30. Door de week: 250. Leg dat maar eens uit.

In Amsterdam kunnen de kerken natuurlijk het Concertgebouw Theater Carré en andere theaters afhuren. Daar mogen wel 250-300 mensen in.

Ds. Jan Holtslag: Regering heeft regie verloren. Besluiten worden genomen onder druk van publieke opinie. Net als eerder met de sluiting van de scholen en de invoering van de mondkapjes.

Ds. Elsbeth Gruteke: Eigenlijk wil ik het liefst even in een hoekje wenen en niet discussiëren, wat ik zie is dat het leven uit de kerk wegloopt, dat maakt mij verdrietig.

Wim van de Camp, Europarlementariër CDA: Tsja, en zo gaan we van het ene uiterste (600) naar het andere uiterste, 30 mensen per dienst. Dat wordt dus weer reserveren per mail of telefoon. Ik ga echt geen 80-jarige mevrouw als no. 31 naar huis sturen die er alles voor heeft gedaan de (zeer grote) kerk te bereiken.

Dr. Bas Plaisier: Als je de reactie van de premier op de NOS hoort lijkt het erop dat hij vooral blij is dat nu ook kerken als in Staphorst zich onder dit strenge regiem scharen. Als dat zo is, dan is het helemaal niet meer te begrijpen. Alle goed operende kerken worden nu slachtoffer van één incident.

Heleen van de Fliert: Burgers beschermen tegen een besmettingspercentage van 0.3% door hen het meest zingevende van hun bestaan af te nemen. Salomo had meer dan gelijk toen hij stelde dat de barmhartigheden der goddelozen wreed zijn.

Jan-Willem Wits: Ik was hier al het hele weekend bang voor. Op basis van één incident in Staphorst en een donderpreek van Grapperhaus laat de kerkelijke delegatie zich intimideren en geven ze meteen alles weg. Hou je rug toch eens recht en kijk naar andere uitzonderingen! De uitkomst van het overleg tussen Grapperhaus en kerken had moeten zijn: toestanden zoals in Staphorst zijn ongewenst maar er is, net als in de culturele sector, meer mogelijk dan de dwangbuis van max. 30 kerkgangers. Er is geen enkele reden voor paniekvoetbal of symboolpolitiek.

Het lijkt me theologisch ook juister om ons hier te buigen voor de overheid (Romeinen 13) dan met een beroep op de Franse revolutie onze grondrechten te claimen.

Bart Heuvelman: Wat me zo waanzinnig tegenstaat is dat de coronamaatregelen constant worden ingegeven door hypes en ophef en de waan vd dag. Totaal niet consciëntieus.

Christian Hovestadt: Het is wel duidelijk inmiddels, de media en publieke opinie regeren in dit land. Compleet los van de realiteit dit. Zo krijgen de klagers altijd hun zin. Ik hoop dat de kerken hun rechten gaan verdedigen.

Ds. A. C. Uitslag: Kijk, dit mag dus wel! Benieuwd wat Gert-Jan Segers en Grapperhaus hierover gaan zeggen. Het wordt tijd dat de overheid zich niet zo laat leiden door de media.

Job van Meijeren: 30 mensen is niet specifiek. Ook kerken vervullen een cruciale rol in de gemeenschap. De voorzitter van de veiligheidsregels zou hier dus (op basis van plan en redelijkheid) van moeten kunnen afwijken. Net als bij theaters, podia etc.

Coen Wessel: Als kerken moeten we ons schikken in de nieuwe afspraken over 30 mensen in de kerkdienst. Het lijkt me theologisch ook juister om ons hier te buigen voor de overheid (Romeinen 13) dan met een beroep op de Franse revolutie onze grondrechten te claimen.

Ariena van Wendel de Joode: Los van Staphorst geeft corona nu alle reden voor maatregelen. Maar ga zó graag naar de kerk en het was zo goed georganiseerd, dat ik treur. Live is de dienst voor mij echt anders dan online.

Nooit eerder werd ons land zó geregeerd door de publieke opinie.

Ds. Matthijs Schuurman: In Duitsland gaan de kerkdiensten met beperkingen te maken krijgen als in de regio het aantal coronabesmettingen toeneemt. Als er binnen een week er meer dan 35 besmettingen per 100.000 zijn, mogen er maximaal 50 kerkgangers in de kerk aanwezig zijn.

Arjen ten Brinke, voorganger Mozaiek033: Totaal geen behoefte wie of wat dan ook te blamen. Maar echt balen dit! Mensen zijn gemaakt voor verbinding. En dan bedoel ik vooral offline!

Rik Peels, filosoof en theoloog: Wat een symboolpolitiek! De cijfers laten keihard zien dat er bijna geen besmettingen zijn tijdens religieuze samenkomsten; men houdt zich vrij strikt aan de regels. Één kerk zoekt de mazen op en houdt 3 bijeenkomsten van 600 mensen. En meteen - wat een daadkracht! - de hamer erop. Iedereen terug naar max. 30. Tenminste, alle kerken. Concertgebouw (zonder live sonata van Beethoven kunnen we niet leven) blijft op 250 personen?

Bert Jan Lietaert P., hoogleraar: Fijn. Hoe één gemeente in Staphorst heel kerkelijk Nederland benadeelt door domme koppigheid. Jullie worden hartelijk bedankt! Maximaal 30 mensen in de kerk. Dat wordt dus weer schermtijd op zondag.

Bart-Jan Spruyt, historicus en rechts-conservatief denker: En ik weet niet wie er in zo'n koepel zitten om met Grapperhaus te 'overleggen' maar het zijn in ieder geval ruggengraat loze Calimero's.

Sjaak van 't Kruis: Bij de kerken waar ik kom is sprake van zeer strikte regels: aanmelden vooraf, schriftelijke tirage, ontsmetten, soms zelfs mondkapjes. Menige supermarkt is heel wat onveiliger. Getal van 30 geldt ook voor bijvoorbeeld St. Jan in Gouda. Als men dezelfde striktheid nu eens aan de dag gelegd had met het toerisme naar Spanje afgelopen zomer... Kerkenraden zouden zich mijns inziens niet zomaar neer moeten leggen bij deze quasi flinkheid.

Staphorst (HHK) bedankt! Wat wij in afgelopen weken coronaproof vormgaven in een dag afgebroken.

Kees van Egmond: Nooit eerder werd ons land zó geregeerd door de publieke opinie.

Mathijs van der Tang: Een paar gefrustreerde aaptheïsten en ja hoor. De minster dwingt de kerken die zich aan de regels hielden tot nog strengere regens. Opnieuw is het morele kompas van onze samenleving de klos.

Dr. Bram Kunz: Het is een triest verhaal - als voorganger zie ik hoe zorgvuldig kerken omgaan met de regels. Wordt NL op dit moment vooral geregeerd via publieke verontwaardiging op Twitter? Met 17 miljoen beleidsmakers kunnen we nog wat gaan beleven.

Bart Renkema: Met dank aan Staphorst...

Ds. Roel Kelder: Staphorst in samenwerking met de anti-kerken-lobby: 'bedankt' namens de jongeren die zich verheugden op een dienst met openbare geloofsbelijdenis, met in elk geval hun vrienden en familie erbij.

Jan Schippers, directeur Wetenschappelijk Instituut SGP: Houd je je als kerken keurig aan de coronaregels, word je toch door Grapperhaus, CDA en ChristenUnie finaal in de steek gelaten. Wat is #godsdienstvrijheid nog waard in NL???

Martin Klerx: Je hoopt toch dat er nu een veiligheidsregio is die de ballen heeft om kerken vrijstelling te geven, net als Hogepriester Halsema.

Wat een kortzichtige reacties om Staphorst hier de schuld van te geven. Zij hebben niets verkeerds gedaan.

Kees Vreeken: Ieder met een beetje kennis van zaken weet dat er afgelopen zondag(en) tientallen kerken hun diensten hadden met honderden mensen, al dan niet verspreid over meerdere zalen. En dat al sinds juli. Maar ja, kennis van zaken, wat moet je daar tegenwoordig nog mee, hè?

Ds. Joost Smit: Staphorst (HHK) bedankt! Wat wij in afgelopen weken coronaproof vormgaven in een dag afgebroken.

Cornelis den Ouden: Pure mediahetze, meer niet! Staphorst heeft volgens de regels gehandeld, zie hun uitgebreide protocol. De grote kerkruimte zorgt er echter voor dat het aantal kerkgangers nu bovengemiddeld groot is en dat feit wordt door de media misbruikt. Dit is het moment voor de kerken om een duidelijk signaal af te geven dat we ons niet laten inpakken; en dat we dit dus mooi niet gaan doen!

Trij Nie: Wat een kortzichtige reacties om Staphorst hier de schuld van te geven. Dit komt niet door Staphorst. Zij hebben niets verkeerds gedaan. Laten we toch verder kijken dan onze neus lang is.

Johanne van Vulpen: Wat ontzettend erg en ongelooflijk! Juist de kerken hielden zich aan de afspraken!

Marina Huisman: Staphorst gaat bewijzen dat de 1,5 meter samenleving onzin is! Als daar over 2 weken geen brandhaard is, dan kunnen alle maatregelen in de prullenbak en is onder andere de horeca gered van de ondergang!!!!

Willem Jan van de Velde: Dertig personen per kerk klinkt als stank voor dank voor alle vrijwilligers en commissies die de kerkgang corona-veilig hebben gemaakt, protocollen hebben opgesteld etc. Verantwoordelijkheid nemen wordt zo niet beloond.

Antonie Fountain, activist: Christenen zouden juist zorg moeten dragen voor de ander, niet allerlei verworvenheden voor zichzelf eisen.

Anne-Martine van Dijk: Het gaat steeds een stapje verder... maar vergeet nooit, Hij is Overwinnaar en zal veel mensen bereiken, laten we opstaan en Hem overal groot maken, niet alleen in een gebouw!! Vertrouw op God!

Praatmee

Beluister onze podcast

Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Week van gebed 2024
Nieuws

Week van gebed 2024 in teken van het grote gebod: Heb God lief… en je naaste als jezelf

Aan de hand van het verhaal van de barmhartige Samaritaan staat de Week van gebed voor eenheid van christenen 2024 in het teken van het grote gebod dat Jezus geeft: Heb God lief… en je naaste als jezelf. De jaarlijkse gebedsweek vindt plaats van 21 t

Ruimtezoekers
Nieuws

Kerkpunt en TUU organiseren symposium over zoekende gelovigen

Op 10 november organiseren de Theologische Universiteit Utrecht en Kerkpunt het symposium ‘Ruimtezoekers’ in Utrecht. Veel twintigers en dertigers hebben vragen over geloof en worstelen met hun plek in de kerk. Tegelijk is het een groep die veel te b

Lume Ladies Light Trail
Nieuws

Lume Ladies Light Trail brengt licht in Kampen én Sri Lanka

Op vrijdagavond 10 november organiseren vrouwen van VIDA Kampen in samenwerking met het christelijke vrouwenplatform Lume de Lume Ladies Light Trail in Kampen. Dit sportieve event by night voert symbolisch langs én door plekken van licht in de stad.

Ko Aung*
Dagelijks leven

Ko Aung* ging gebukt onder vervolging en moest zijn thuisland ontvluchten

Vanaf het moment dat het leger in 2021 de macht overnam in Myanmar, hebben christenen het zwaar. Zo ook Ko Aung*. De christen, die vanuit het boeddhisme tot geloof in Jezus kwam, werd zodanig vervolgd dat hij zich zelfs genoodzaakt voelde om zijn thu

Mina
Nieuws

Mina zit in Iraanse gevangenis vanwege haar geloof in Jezus

Mina Khajavi (59) uit Iran zit al een jaar gevangen. Mina was moslim maar kwam tot geloof in Jezus als haar Redder en leidde hierna een huiskerk. Zij en de andere christenen werden opgepakt. Ze zouden “handelden met de intentie om de nationale veilig

Directeur van Stichting Present Nederland, Johannes de Vries
Dagelijks leven

Johannes de Vries is kersvers directeur van Stichting Present: "Plots stond ik met een verfkwast in mijn hand"

Hij was jarenlang hoofd voorlichting namens de ChristenUnie (CU) in de Tweede Kamer, maar sinds juni is Johannes de Vries directeur van Stichting Present. Hoewel de omgeving flink verschilt van politiek Den Haag, voelt De Vries zich er al vanaf dag é

Ds. M.M. van Campen
God

Ds. Van Campen: "Wie bij Jezus vandaan loopt, voelt zich knap ongelukkig"

'Als je eenmaal door de Deur naar binnen bent gegaan, kun je dan weer naar buiten? Of is binnen, binnen?' Die vraag werd onlangs gesteld aan ds. M.M. van Campen tijdens een avond van Geloofstoerusting. De hervormde predikant merkt op dat als je eenma

Chris Verhagen
God

Waarom laat God gebrokenheid toe in het leven van christenen? Chris Verhagen antwoordt

In deze video staat Chris Verhagen stil bij een zeer bekend Schriftgedeelte. Paulus beschrijft in 2 Korinthe 12 dat hem een doorn in het vlees is gegeven, een engel van de satan, om hem met vuisten te slaan. Hij heeft de Heer drie maal gesmeekt om he

Meerartikelen

Een gebed voor het betreden van het podium
God

Een gebed voor het betreden van het podium

Wat heb ik nou te bieden dat de ziel van anderen kan voeden? Vanuit mijzelf heb ik niet veel meer te tonen onder de loep van deze schijnwerpersdan mijn eigen trots en onzekerheid,mijn hunkering naar de eer van mensenen mijn angst voor afwijzing.Laat

Oud-predikant Ruud de Boer trok graag de hardloopschoenen aan: “Het was mijn uitlaatklep”
Dagelijks leven

Oud-predikant Ruud de Boer trok graag de hardloopschoenen aan: “Het was mijn uitlaatklep”

Inmiddels is hij al even met emeritaat, maar wie oud- predikant Ruud de Boer een beetje kent weet dat hij graag de hardloopschoenen aantrok. Zo liep hij verschillende marathons en ging hij soms hardlopend naar zijn jarige schoonvader toe. Maar wat he

Urker Mannenkoor Hallelujah
Nieuws

Najaarsconcert Urker Mannenkoor Hallelujah

Op zaterdag 28 oktober 2023 komt het Urker Mannenkoor 'Hallelujah' voor en optreden naar de Martinikerk in Groningen. In dit Najaarsconcert zullen de Urker zangers op het orgel begeleid worden door Harry Hamer en op de piano door Jacob Schenk. Naast

André Piet
God

De hel: een goddeloze uitvinding?!

De laatste tijd is ‘de hel’ een heet onderwerp in de christelijke pers. De theoloog Arnold Huijgen wijdde onlangs zijn inauguratie hieraan. We spreken er te weinig over, zo meent hij, en in preken zou het vaker aan bod moeten komen. Het Nederlands Da

De lofzang klinkt
Nieuws

IKC ondersteunt zondagsschool in ontwikkeling kerstviering

Het Interkerkelijk Kenniscentrum (IKC) voorziet zondagsschoolleidinggevenden voortaan jaarlijks van geschikte ingrediënten voor een kerstviering. Met een digitaal pakket kan de leiding eenvoudig een theologisch en didactisch verantwoord programma sam

Emmanuel (42)
Dagelijks leven

Emmanuel (42) werd als eerste geopereerd na terugkeer Mercy Ships in Sierra Leone

Na meer dan tien jaar is Mercy Ships weer terug in Sierra Leone om ook daar mensen te helpen die vaak geen toegang hebben tot medische zorg maar dit wel dringend nodig hebben.  De eerste patiënt die aan boord van het imposante ziekenhuisschip onder h

Israël
God

Videoboodschap Christenen voor Israël: Gods trouw is vandaag tastbaarder dan ooit!

'Het grootste deel van de Bijbel speelt zich af in Israël. Kapernaüm, Jeruzalem, de Jordaan en het Meer van Galilea: plaatsen die voor elke christen tot de verbeelding spreken. Het zijn plekken die vandaag opnieuw opbloeien. God koos lang geleden dit

Thema-avond rond 250e ‘verjaardag’ psalmberijming 1773 trekt veel belangstelling
Nieuws

Thema-avond rond 250e ‘verjaardag’ psalmberijming 1773 trekt veel belangstelling

Ter ere van de 250e ‘verjaardag’ van de psalmberijming van 1773, vond in de Dordtse Augustijnenkerk onlangs een speciale psalmzangavond plaats. Naast bijdragen van ds. Verhoeven, ds. van den Herik en ds. van der Zwan, werd er door de aanwezigen veelv

PKN-predikant geeft gehoor aan oproep paus om samen voor de kerk te bidden
Nieuws

PKN-predikant geeft gehoor aan oproep paus om samen voor de kerk te bidden

Onlangs deed paus Franciscus een bijzondere oproep: ‘Kom naar Rome en bid mee voor de toekomst van de kerk.’ Op 30 september zal het Sint-Pietersplein naar verwachting dan ook volstromen met jongvolwassen die gezamenlijk aan die oproep gehoor geven. 

Cvandaag podcast
Nieuws

Cvandaag podcast over Duitse burgemeester, de GerGem en de bikini

Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie is gepresenteerd. Redacteur Patrick Simons licht een aantal interessante items uit. Presentator Jeffrey Schipper merkt dat er veel aandacht uitging naar uitspraken van dominee Klaassen over de bikini. En h

Grote Verzoendag
God

Wat iedere christen zou moeten weten over Grote Verzoendag

Op de 10e van de maand Tisjerei (september/oktober op onze kalender) viert de Joodse gemeenschap Jom Kippoer (Grote Verzoendag). Binnen het Jodendom is het de belangrijkste van de feestdagen die de HEERE in Leviticus 23 heeft voorgeschreven. Als we d

Hendrik Jan van der Heiden
God

De geestelijke erfenis van oprichter GerGem: de Bijbel is ruimer dan ds. Kersten

Dat er heel wat ontsporingen binnen het christendom zijn, is wel bekend, wie interesse heeft in de kerkhistorie. Dat er ook ontsporingen zijn met de leer van de uitverkiezing is evident, echter onder de bevindelijke gereformeerde kring vandaag nog sp