5 onmisbare tips voor iedere christelijke ouder in deze lockdown
De Barneveldse Linda de Groot-Willemsen staat dagelijks voor de taak om vier kinderen thuisonderwijs te geven. Als christelijke gezins- en opvoedcoach helpt ze andere moeders om doelbewust sturing te geven aan hun kinderen. Speciaal voor moeders heeft Linda een gratis E-book samengesteld. Het bevat 5 gouden 'nadenkers' over de manier waarop je lesgeven in de lockdown combineert met je eigen werk, zodat aan het eind van de dag de sfeer in huis nog steeds gezellig is. “Want", zegt Linda, "ik geloof dat iedere moeder en ieder kind weer iets anders nodig heeft. De sleutel voor een perfecte opvoeding, is een ouder die aansluit bij de behoeften van een kind en zichzelf daarbij niet uit het oog verliest.”
Nadenker 1: Haalbaarheid
De eerste vraag die je als ouder in deze lockdown mag stellen is de vraag hoe haalbaar jouw 'ideale week' is voor jouw gezin. “We zitten allemaal in een ongewone situatie. Misschien leggen we de lat soms te hoog voor onszelf. Het helpt mij om te denken: wat lukt dat lukt en als ik het een keer niet redt, is dat geen ramp. Ik kijk wat betreft schoolwerk per week wat er écht moet gebeuren. Rekenen, taal en spelling is echt nodig, maar een tekenopdracht of dagboekje over het weekend hoeven ze van mij alleen te maken als ze daar zin in hebben. Dat legt automatisch de lat wat lager en vermindert stress."
Nadenker 2: Structuur
De tweede nadenker gaat over de manier waarop de structuur van de dag zichtbaar is voor het hele gezin. “Ouders kunnen een ritme in hun gedachten hebben, maar de kinderen weten niet wat ze kunnen verwachten”, legt Linda uit. “Als je ineens zegt dat de kinderen even buiten moeten spelen, terwijl ze net in hun spel zitten; dan worden ze verrast. Wij werken thuis met pictogrammen. Door middel van plaatjes zien de kinderen wat er op welk moment gedaan wordt. Dat scheelt een hoop vragen op de dag! Ze hangen op een mooi planbord en omdat ik samen met de kinderen heb bedacht op welke volgorde we wat doen, kijken ze met plezier uit naar de dag!”
Nadenker 3: Beschikbaarheid als ouder
Daarnaast is het volgens de opvoedcoach goed om te kijken naar je beschikbaarheid als ouder. Je kan duidelijk naar je kinderen communiceren wanneer zij je wel en niet iets kunnen vragen. Zeker wanneer je als ouder thuiswerkt kan dit helpen. “Mijn kinderen vertelden dat ze op school een soort stoplicht gebruiken. Rood geeft aan dat iedereen voor zichzelf werkt, bij oranje wordt er gefluisterd en staat het stoplicht op groen dan mag iedereen praten. Omdat wij met meerdere kinderen in de woonkamer aan het schoolwerk zitten, is het fijn als het duidelijk is wanneer er wel of niet overlegd mag worden. En ook gaat het stoplicht even op rood als mama bijvoorbeeld even niet gestoord kan worden omdat ze een telefoontje voor haar werk moet plegen. Op die manier is het voor de kinderen zichtbaar wanneer je wel of niet beschikbaar bent.”
Nadenker 4: Tijd voor jezelf
In deze periode is het ook belangrijk dat jijzelf en de kinderen voldoende energie hebben. Daar gaat nadenker 4 over. Naast de toepassing van de vijf liefdestalen van de Amerikaanse schrijver Gary Chapman; kiest Linda er ook voor om iedere dag een zogenoemde ‘kamertijd’ in te stellen. “Na de lunch speelt iedereen even op zijn eigen kamer; dat geeft rust voor de kinderen omdat ze even zonder broertjes en zusjes zijn en ik zie aan mijn kinderen dat ze er echt van opladen! Maar het geeft ook mij als moeder weer energie! Want de hele dag door de kinderen om je heen, is best intensief! Door het uurtje kamertijd, heb ik daarna weer volop energie om er een leuke middag van te maken!"
Nadenker 5: Onvergetelijk bijzondere tijd
Bij nadenker 5 wordt je aan het denken gezet over hoe jij deze lockdown onvergetelijk bijzonder kunt maken. “Want een ongewone situatie is het voor iedereen en allemaal hebben we te maken met de gevolgen van het coronavirus", vertelt Linda. "Maar hoe kun je in deze situatie ervoor zorgen dat jouw kinderen zich veilig en prettig voelen? Dat als ze straks terugdenken aan deze thuiswerkperiode, ze aan de positieve dingen kunnen denken? Bijvoorbeeld de huisnummerbingo, de avondwandelingen, het feit dat papa of mama extra ging werken omdat ze in het ziekenhuis een held zijn om coronapatienten te helpen!”
Het zijn de kleine dingen die we groots kunnen maken; waardoor iets onvergetelijk bijzonder wordt!
Het gratis E-book over thuisonderwijs in de lockdown kun je hier downloaden. Ook kun je Linda volgen op Instagram. Hier schrijft ze dagelijks over haar gezinsleven en de manier waarop zij hun visie omzetten in de praktijk.
Praatmee