Dodenherdenking 2021: Indrukwekkende Indische versie van 'Onze Vader'
Dinsdag vond de jaarlijkse Dodenherdenking plaats. Net als alle andere evenementen was ook dat anders dan anders door corona. Voor het tweede jaar op rij was de plechtigheid op de Dam in Amsterdam besloten. Veel lokale herdenkingen waren afgelast. Wel was er een uitgebreide uitzending op tv en internet te volgen. Veel indruk maakte een moment waarbij het Indisch ‘Onze Vader’ een centrale rol speelde.
Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam was er een herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk van Amsterdam. Passende muziek en tal van verhalen en bijdrages zorgden voor indrukwekkende momenten. Daarbij kwam onder meer de Japanse bezetting van toenmalig Nederlands-Indië ter sprake. “Een jonge meisje was de gevangene van de Japanse geheime dienst”, vertelde Jos Coumans van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. “Iedere dag om 18.00 uur zong zij het ‘Onze Vader’. Dat kreeg navolging van gevangenen die naar verschillende andere kampen werden overgebracht. Zo kreeg dit Indisch ‘Onze Vader’ zijn speciale betekenis en bekendheid van hoop en saamhorigheid.”
De Indische versie van het ‘Onze Vader’ werd vervolgens op indrukwekkende wijze ten gehore gebracht door Jessica Manuputty en Nick Croes.
Bij de herdenkingsplechtigheid op de Dam waren koning Willem-Alexander en koningin Maxima aanwezig. Ook demissionair premier Mark Rutte, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp waren aanwezig. De landelijke twee minuten stilte werden voorafgegaan door het leggen van de eerste krans door de koning en de koningin. Na de stilte werd het Wilhelmus gespeeld.
Er werden kransen gelegd en er waren indrukwekkende voordrachten van André van Duin en woordkunstenares Amara van der Elst. Ook werden er verhalen gedeeld van mensen die herdacht werden, waardoor de doden een gezicht kregen. Dodenherdenking mocht dan voor het tweede jaar op rij 'anders dan anders' zijn, het maakt ook nu weer ontzettend veel indruk.
Praatmee