Afghaanse kerkleider recht rug ondanks machtsovername Taliban: "God weet wat het beste is voor ons"
Dat de Taliban de controle in Afghanistan hebben overgenomen heeft grote gevolgen voor christenen in het land. Een Afghaanse kerkleider sprak zich uit tegenover International Christian Concern (ICC), dat opkomt voor de rechten van vervolgde christenen wereldwijd. In een op YouTube geplaatst interview vertelt de kerkleider over de invloed van de Taliban.
De Afghaanse hoofdstad Kabul is zondag ingenomen door de Taliban. De nieuwszender Al Jazeera toonde beelden van strijders die de hoofdstad binnen trekken. Te zien is onder meer hoe ze het presidentieel paleis innemen. De Afghaanse president Ashraf Ghani ontvluchtte dit weekend zijn land naar Tadzjikistan. “Om verder bloedvergieten te voorkomen”, volgens de president. De Afghaanse bevolking blijft verslagen achter. Na het vertrek van de westerse troepenmachten, heeft de beweging in enkele weken tijd het land volledig overgenomen.
De kerkleider vertelt dat sommige christenen hun eigen familieleden niet eens vertrouwen. "De Taliban vragen moskee-bezoekers hoeveel van hun gezinsleden naar de moskee gaan en neemt alle namen van de mensen die er in de buurt wonen met ze door. In de Afghaanse gebieden waar de Taliban de overhand hebben, is het dragen van een baard verplicht. Ze vallen huizen binnen en vragen om voedsel en geld. Van sommigen van hen is bekend dat ze christen zijn geweest." Wie zich niet houdt aan de eisen van de Taliban loopt het risico om gedood te worden.
De voorganger is ervan overtuigd dat de Taliban in het land bekende christenen zal vermoorden. "Op die manier willen ze angst zaaien." Hij vreest dat Afghaanse dorpelingen massaal gedwongen worden om zich tot de islam te bekeren.
"We geloven in God en we als christenen weten we wat vervolging is. Iedere gelovige met een islamitische achtergrond die zich tot het christendom bekeerd heeft, kent de gevolgen van bekering. De islam is heel duidelijk. Afvalligheid betekent de doodstraf. En voor bekeerlingen is geen genade." De kerkleider voegt toe: "God heeft een plan. Hij weet wat het beste is voor zijn kinderen in Afghanistan."
Broeder Samuel*, Open Doors-velddirecteur voor Azië, zegt tegenover Open Doors: “Geheime gelovigen in Afghanistan zijn extra kwetsbaar. Voordat de Taliban de macht in handen kregen, hadden christenen het al extreem moeilijk. Velen hielden hun christelijk geloof geheim, zelfs voor hun eigen familie. De angst was groot om buitengesloten, of erger nog: vermoord te worden. Nu de Taliban officieel aan de macht zijn, zullen de risico’s waaraan christenen blootstaan nog vele malen groter worden. Het is bijna onmogelijk om Jezus openlijk na te volgen in dit land. We houden de situatie nauwgezet in de gaten. Dit is de tijd om God te vragen om extra genade, niet alleen voor ons, maar voor ons hele land.”
* Naam gefingeerd om veiligheidsredenen
Hartverscheurende taferelen in Afghanistan. Nauwelijks te bevatten hoe overrompelend snel de klokken nu worden teruggezet. Pijnlijk te beseffen dat dit nu precies is waarvoor veel Afghanen af jaren geleden bang waren.
— Kees van der Staaij (@keesvdstaaij) August 16, 2021
Praatmee