Onderzoekscommissie raadt CGK aan om vrouwelijke ambtsdragers niet toe te staan
Binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) is er geen plaats voor een praktijk van vrouwelijke ambtsdragers, stelt een meerderheid van een onderzoekscommissie van de generale synode van de CGK. Een week voordat de generale synode (19-22 april) bij elkaar komt, brengt het Reformatorisch Dagblad dit advies naar buiten.
Een meerderheid van de onderzoekscommissie ziet "voldoende grond" om de in 1998 genomen besluiten aangaande dit onderwerp te handhaven, ondanks dat de onderbouwing op sommige onderdelen beter had gekund. Ook stelt men dat er geen sprake is van een achterhoedegevecht omdat de vrouwenkwestie "mogelijk het gezag van de Schrift raakt". "Het onderwijzen in de samenkomst van de gemeente en het geestelijk leidinggeven aan de gemeente komen alleen aan bekwame mannen toe."
Voorgeschiedenis
De vrouw in het ambt is momenteel een heet hangijzer in de CGK. Behoudende CGK-predikanten vinden dat kerkenraden die vrouwelijke ambtsdragers bevestigen synode-afspraken negeren en zichzelf daarmee buiten het kerkverband plaatsen. De CGK spraken in 1998 uit dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt.” Van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 echter verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde. Dat is in deze kwestie die van de CGK.
Vorig jaar werden tijdens de generale synode verschillende oplossingsmogelijkheden besproken. De zeven commissieleden die twee rapporten hierover presenteerden tijdens de synode, werden het onderling niet eens over de drie oplossingsrichtingen die op tafel lagen. Door de extra bedenktijd die ontstond is er weer nieuwe ruimte om dichter tot elkaar te komen, zo was de gedachte. Maar tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers ervaren het wachten tot 2022 als indirecte acceptatie van kerken die - tegen de voorschriften - vrouwelijke ambtsdragers hebben bevestigd.
Frustratie onder tegenstanders
Het feit dat samenwerkingsgemeenten in IJmuiden, Arnhem, Hilversum, Deventer en Nieuwegein vrouwelijke ambtsdragers hebben bevestigd zorgt voor frustratie bij CGK’ers die de huidige afspraken willen handhaven. Tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers vinden dat dit proces te lang duurt en hebben in de media herhaaldelijk opgeroepen tot actie.
Eind vorig jaar liet de CGK in Zwolle weten vrouwen als diaken, ouderling en predikant te acceperen. ‘Met dit besluit brengen we een lang gekoesterde wens in praktijk om vrouwen een volwaardige plek te geven in het kerkelijk leven. Hier is jarenlang nadenken, overwegen en kerkelijk geduld aan vooraf gegaan’. Ds. P. D. J. Buijs keurde het besluit van de CGK in Zwolle namens het synodebestuur af. En de classis Zwolle tikte de gemeente op de vingers: 'Door het nemen van dat besluit op dit moment is het onderlinge vertrouwen tussen de classis en Zwolle aangetast.'
Op dinsdag 19 april tot en met vrijdag 22 april hoopt de generale synode van de CGK weer te vergaderen. Naast diverse onderwerpen staan 'vrouw en ambt' en 'kerkelijke eenheid' op de agenda. De CGK-rapporten over onder andere 'vrouw in ambt' zijn hier terug te vinden.
Praatmee