Christelijke studente (25) gelyncht en in brand gestoken door moslims: "Ze smeekte om genade en riep om hulp"
In Nigeria is een 25-jarige christelijke vrouw door haar islamitische medestudenten gelyncht. Nadat de vrouw in een appgroep zei dat ‘Jezus de grootste is’, joegen de jonge moslims haar op waarna ze haar stenigden en in de brand staken. Over de hele wereld wordt afkeurend gereageerd, ook vanuit de islamitische gemeenschap. De universiteit waar het gebeurde is gesloten en er ontstond flinke onrust in de regio.
Jezus is de grootste
Het begon allemaal met een opmerking in WhatsApp-groep waarin studenten van een universiteit in de stad Sokoto academische vraagstukken kunnen bespreken. De stad ligt in het noordwesten van Nigeria. Verschillende (internationale) bronnen melden dat een islamitische student iets in de groep zette waar de christelijke Deborah Samuel middels een spraakbericht op reageerde. Een ander student vertelt tegenover persbureau Reuters dat ze in haar audiobericht godslasterlijke taal gebruikte. Open Doors, dat inmiddels ook bronnen uit Nigeria heeft gesproken, zegt echter dat ze slechts zei dat ‘Jezus de grootste is omdat Hij mij helpt bij mijn examens’. Andere bronnen stellen zelfs dat ze dit als antwoord gaf op de vraag hoe ze voor haar examens geslaagd was.
Overigens melden andere bronnen dat er nog iets anders aan de hand was. Morning Star News schrijft dat Deborah vals beschuldigd werd van godslastering omdat ze niet wilde daten met een islamitische medestudent.
Levend verbrand
Hoe dan ook, haar islamitische medestudenten waren woedend. En dat betekent in een land als Nigeria vrijwel automatisch dat er een levensgevaarlijke situatie ontstaat. Een grote groep studenten ging donderdag 12 mei naar haar op zoek en joeg haar actief op. De universiteit waar dit allemaal plaatsvond, probeerde de gemoederen nog te bedaren en besloot om Deborah in een afgesloten ruimte te verstoppen. De islamitische studenten lieten het daar echter niet bij zitten en slaagden erin om Deborah uit de ruimte te halen. Vervolgens werd ze op een gruwelijke manier gelyncht. De woedende menigte sloeg haar met stokken, schopte haar en gooide net zo lang met grote stenen naar haar totdat ze bewusteloos raakte. Vervolgens werd haar (volgens sommige bronnen nog levende) lichaam in brand gestoken. Dit alles terwijl ze ‘Allahu Akbar’ schreeuwden.
De Daily Post weet te melden dat Deborah vlak voor haar dood nog om genade smeekte en om hulp riep. Ze citeren daarbij een studiegenoot. “Haar laatste woorden waren: ‘Wat hopen jullie hiermee te bereiken?’ Niet alleen de universiteit, maar ook veel medestudenten probeerden haar te helpen ontsnappen. Het was helaas tevergeefs. “Ik kan haar smekende gezichtsuitdrukking niet meer uit mijn hoofd krijgen”, vertelt de medestudent. “Ze smeekte om genade en riep om hulp, maar die kwam niet.”
Het gehele gebeuren is gefilmd en de beelden werden volop gedeeld via social media. Daarop kwamen de autoriteiten in actie. De politie heeft inmiddels twee verdachten opgepakt die duidelijk herkenbaar in beeld kwamen op de bewuste video. De universiteit besloot direct na het incident de deuren te sluiten en stuurde alle studenten naar huis.
Uitgaansverbod
Maar rustig werd het vervolgens niet in Sokoto. Honderden mensen gingen uit woede de straat op. Niet omdat ze boos waren vanwege het lynchen van een onschuldig christelijk meisje, maar omdat de daders waren opgepakt. De islamitische meute, voornamelijk bestaande uit studenten, was niet blij met het feit dat twee van hun medestudenten waren opgepakt voor de slachtpartij. Er werden verschillende protesten georganiseerd die uit de hand leken te lopen. De studenten gedroegen zich agressief en staken onder meer banden in brand. De Nigeriaanse politie moest traangas gebruiken om ze in bedwang te houden. Vervolgens werd er een uitgaansverbod aangekondigd.
Er raakten tijdens de rellen in Sokoto meerdere kerken beschadigd. Daarnaast werden er tientallen winkels van christenen vernield en geplunderd. Ook in andere delen van Nigeria gingen moslims de straat op om te demonstreren.
Veroordeeld
Overigens werd de gruwelijke daad van de islamitische studenten breed veroordeeld. Zowel islamitische als christelijke geestelijken in Nigeria veroordeelden de moord. Sultan Muhammad Sa’ad Abubakar, een belangrijke islamitische geestelijke in het land, stelde dat de daders voor de rechter moeten verschijnen. Vervolgens werd er ook voor zijn paleis gedemonstreerd door moslims. Muhammadu Buhari, de president van Nigeria, vindt dat er een onafhankelijk onderzoek ingesteld moet worden: “Geweld lost niets op”, zei hij in een eerste reactie. “Niemand mag het recht in eigen hand nemen.”
Toch wordt er ook naar de Nigeriaanse overheid gewezen. Dominee Joseph Daramola, leider van de Christen Association of Nigeria (CAN) stelt volgens Morning Star News dat het niet aanpakken van moslims die christenen hebben vermoord vanwege valse beschuldigingen van godslastering hebben geleid tot een lynchpartij als deze: “Dit komt omdat de veiligheidsdiensten in het verleden geweigerd hebben om dergelijke misdaden hard aan te pakken. Zolang de staat deze terroristen en criminelen niet bestraf en vervolgd, zal dit blijven gebeuren.”
“Moorden vanwege godslastering is goddeloos, satanisch, dwaas en totaal onaanvaardbaar”, is de pastor duidelijk. “Dit is geen stenen tijdperk en Nigeria is geen bananenrepubliek. Dit land blijft een niet-religieuze staat waar geen enkele religie hoger is dan de andere. We prijzen de terughoudendheid van christelijke studenten die geen wraakacties organiseren.”
Escalatie
Open Doors stelt dat de situatie in Nigerial al enige tijd lijkt te escaleren: ‘In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er bijna negenhonderd Nigeriaanse burgers om het leven gekomen door geweld, onder wie honderden die werden vermoord om hun geloof’, aldus de organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen wereldwijd. ‘Tussen januari en maart van 2022 werden er 896 Nigerianen gedood door aanvallen van islamitische extremisten. Een groot aantal van die aanslagen waren direct gericht op christenen.’
“Nigeria is een van de engste landen om christen te zijn op dit moment”, stelt Illia Djadi, een Open Doors-onderzoeker voor de Sub Sahara-regio. “Er is een explosie van geweld tegen christenen de afgelopen maanden. Bijna dagelijks vinden aanslagen plaats. Jammer genoeg is Nigeria een voorbeeld voor wat er gebeurt in heel West-Afrika, de agenda en tactiek van extremistische groeperingen worden overgenomen in andere landen zonder consequenties.’ Nigeria staat op dit moment op plaats 7 van de jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.
De situatie in Nigeria kwam onlangs ter sprake in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 31:50
Praatmee