Brian Houston ziet vader als 'seriepedofiel' en zou met de kennis van nu anders hebben gehandeld
Oprichter van Hillsong Church Brian Houston heeft voor de rechtbank van Sydney verklaard dat hij nu van mening is dat zijn vader een "seriepedofiel" was, waarbij "de omvang van zijn daden" onder jonge slachtoffers waarschijnlijk nooit volledig bekend zal worden. Houston zei ook dat hij, achteraf gezien, in een openbare verklaring had moeten aangeven waarom Frank Houston in 1999 de Assemblies of God-kerk moest verlaten, in plaats van slechts intern te berichten over diens onmiddelijke pensionering.
ABC News meldt dat Houston rond de tijd van zijn vaders gedwongen vertrek dacht dat zijn vader geen "gevaar" vormde voor de samenleving vanwege zijn slechte gezondheid. En hij geloofde dat het misdrijf plaatsvond binnen een "bepaalde periode" eind jaren zestig en begin jaren zeventig.
Houston deed zijn uitspraken op de tweede dag van een speciale hoorzitting in de rechtbank van Downing Center. Houston moest voor de rechter verschijnen omdat hij in 1999 geen aangifte heeft gedaan bij de politie van het misbruik door zijn vader. Deze misbruikte een zevenjarige jongen in een huis in de oostelijke buitenwijken van Sydney in de jaren zeventig. De rechter moet bepalen of Houston doelbewust strafbare feiten heeft willen verhullen.
10.000 dollar
De oprichter van Hillsong Church ontkent de beweringen over een "cover-up". Ook ontkent hij dat de 10.000 dollar die betaald werd aan slachtoffer Brett Sengstock naar verluidt bedoeld was om hem over de strafbare feiten te laten zwijgen.
Houstons advocaten zeggen dat het te begrijpen valt dat de voorganger de misbruikclaims niet meldde, aangezien het slachtoffer zelf had gevraagd om de autoriteiten er niet bij te betrekken. Op de vraag of hij met de politie zou hebben gesproken als hij terug kon gaan in de tijd, antwoordde Houston dat hij "twijfelde" over hoe hij daarop moest antwoorden. "Omdat ik geloof dat ik het juiste heb gedaan", aldus Houston.
De rechtbank heeft vernomen dat Brian Houston, binnen een jaar nadat zijn vader (eind 1999) aan hem bekende dat hij seksueel misbruik had gepleegd, hoorde dat er meer slachtoffers in Nieuw-Zeeland waren.
Onvermurwbaar
Hij zei dat zijn maag ineen kromp toen hem tijdens een telefoongesprek met een in Nieuw-Zeeland gevestigde predikant werd verteld dat een man hem wilde spreken om over Frank Houston te praten. Ze ontmoetten elkaar vervolgens in een café in Sydney, waar de man beweerde dat hij eind jaren zestig door Frank Houston was misbruikt in het huis van de Houstons in Wellington. "Ik was weer volledig kapot", zei Brian Houston.
Hij vertelde de rechtbank dat zijn vader destijds onvermurwbaar was geweest en dat het misbruik van de heer Sengstock volgens hem een "eenmalige gebeurtenis" was geweest, maar hij wist nu dat dit niet de waarheid was. Degenen die naar voren kwamen met verhalen over misbruik, wilden volgens Houston geen deel uitmaken van welke "actie" dan ook tegen zijn vader.
Magistraat Gareth Christofi vroeg Houston of hij vond dat er destijds een onderzoek had moeten worden gestart om vast te stellen of er meer potentiële slachtoffers waren. "Ik kan me niet herinneren dat ik die gedachten had", antwoordde hij.
Seriepedofiel
Houston zei dat hem pas onlangs was verteld over beschuldigingen dat zijn vader nog een andere jongen had misbruikt in een opvanghuis waar hij werkte. "Ik twijfel er nu niet aan dat mijn vader een seriepedofiel was en we zullen de omvang ervan waarschijnlijk nooit weten", zei hij.
"Er is echter geen bewijs dat hij na dat seizoen, in de vroege jaren '70 enzovoort, doorging met het misbruiken van minderjarigen." Houston zei ook dat hij een bijeenkomst bijwoonde op een advocatenkantoor in Sydney, waar een document werd voorbereid voor een "overeenkomst" waarbij zijn vader een betaling zou doen aan de heer Sengstock.
Hij zei echter dat hij duidelijk had gemaakt dat de overeenkomst niet tot gevolg zou hebben dat de heer Sengstock het zwijgen zou worden opgelegd, zodat "het onmogelijk als een dekmantel zou kunnen worden beschouwd".
"Ik was heel erg op mijn hoede om ervoor te zorgen dat het geen NDA (non-disclosure agreement) zou weerspiegelen, dat het in niets zou lijken op iets om Brett het zwijgen op te leggen, en dat er niets was dat Brett ervan weerhield alsnog naar de politie te gaan", aldus Houston.
Openbare verklaringen
Hij gaf verder toe dat hij niet "actief" nadacht over een openbare verklaring met betrekking tot het misbruik van zijn vader en hij overwoog niet in te gaan tegen de beslissingen van de nationale uitvoerende macht van de kerk.
Hij zei verder dat "kerkmensen" zich nu meer bewust zijn van hun verplichtingen aan de samenleving, na de aanstelling van een Koninklijke Commissie voor instituties vanwege grootschalig seksueel misbruik van kinderen.
"Ik ben er vrij zeker van dat als we terug in de tijd konden gaan, er een andere benadering met betrekking tot openbare verklaringen zou zijn geweest," zei hij.
Frank Houston werd in 1999 uit zijn functie ontheven en stierf in 2004. De hoorzitting van Brian Houston, die nu zijn derde week is ingegaan, gaat verder.
Praatmee