Ranglijst Christenvervolging 2023: Geweld tegen christenen en kerken houdt aan
Het aantal christenen dat om hun geloof wordt vermoord, is afgelopen jaar nauwelijks afgenomen. Christenen hebben te maken met ontvoering, mishandeling, verkrachting en gedwongen uithuwelijking. Dat meldt Open Doors in haar jaarlijkse ranglijst van landen waar christenen het zwaarst vervolgd worden vanwege hun geloof. Dit jaar komt de Ranglijst Christenvervolging voor de dertigste keer uit.
De cijfers stemmen somber. Weliswaar nam het aantal vermoorde christenen licht af (van 5.898 naar 5.621 doden), maar steeg in vergelijking met 2021 het aantal ontvoeringen dramatisch (van 3.829 naar 5.259). Christelijke vrouwen staan bloot aan verkrachting of seksueel misbruik. Volgens Open Doors gaat het om ten minste 2.126 gevallen. In Nigeria noteerden we het meeste geweld. Ruim 5.000 christenen gedood, bijna even zoveel mensen ontvoerd en ongeveer 1.000 vrouwen verkracht. “Rapportage is bijzonder moeilijk vanwege trauma’s en culturele taboes”, aldus de organisatie in een toelichting op de vandaag verschenen Ranglijst Christenvervolging.
Kerkgebouwen
Ook christelijke bezittingen zijn vaak doelwit van tegenstanders. Vorig jaar zijn ruim 2.100 kerken aangevallen of in brand gestoken, en meer dan 4.500 woningen verwoest. Het aantal belaagde kerkgebouwen is wel fors afgenomen (in 2021 ging het nog om ruim vijfduizend kerken), maar dat heeft ook te maken met een groter aantal kerksluitingen het jaar daarvoor, met name in China. In Nigeria lieten christenen hun gebedshuizen voorgoed in de steek vanwege veel jihadistische aanvallen op christelijke gemeenschappen.
Open Doors weet dat de situatie ernstiger is dan de cijfers zeggen. “Zelfs in gebieden waar het mogelijk was om exacte aantallen te tellen, moet worden begrepen dat de tellingen vaak het absolute minimum zijn. Veel geweld tegen christenen blijft onopgemerkt en/of wordt niet gemeld bij instanties.”
Schokkend
Over de dertig jaren waarin de Ranglijst Christenvervolging is gepubliceerd, tekent zich een ‘schokkende ontwikkeling’ zich af, constateert Open Doors. “Gedurende drie decennia is christenvervolging wereldwijd schrikbarend toegenomen. In 1993 hadden christenen in veertig landen te maken met ‘zware tot extreme vervolging’, in 2023 zijn dat 76 landen, bijna een verdubbeling ten opzichte van dertig jaar geleden.”
Ook de intensiteit van vervolging is veel heftiger. “Alleen al in de top-50 hebben 312 miljoen christenen te maken met ‘zeer zware of extreme vervolging’. Wereldwijd ervaart 1 op de 7 christenen op zijn minst ‘hoge’ niveaus van vervolging of discriminatie.” De vervolging verschilt per werelddeel: in Afrika wordt 1 op de 5 christenen zwaar verdrukt, in Azië 2 op de 5 en in Latijns-Amerika 1 op de 15 christenen.
Praatmee