Het vuur verteerde Nadab en Abihu: wat heeft dit tot christenen te zeggen?

God 17 augustus 2023 Jan Willem van Dijk
Jan Willem van Dijk

Als Jezus onderdak wordt geweigerd door wat Samaritanen, dan weten Jakobus en Johannes wel wat er zou moeten gebeuren: vuur! Vuur uit de hemel! De broers hadden net op de berg van verheerlijking Mozes gezien en ze wisten dus dat dit een bijbels gebed was. Nadab en Abihu, Mozes’ neven, werden immers ook verteerd door vuur uit het heiligdom.

Maar Jezus draaide zich om. Want dit was belangrijk. Ook hiervoor was Hij gekomen. Niet alleen om de wil van de Vader te doen, maar ook om de Vader bekend te maken. En Jezus, Gods evenbeeld, Hij wijst Jakobus en Johannes streng terecht.

Deze strenge terechtwijzing laat Jakobus en Johannes verward achter. En wij voelen met hen mee. Want zendt God dan geen vuur uit de hemel? En Nadab en Abihu dan?

Nadab en Abihu waren zonen van Aäron en ook priester. De tabernakel, de priesterorde: het wordt ingesteld door God zodat enerzijds Hij bij hen kan zijn en anderzijds de mens met Hem kan omgaan en toch blijven leven. Zoals we met ons oog niet te lang in de zon moeten kijken, zo is het immers ook met de glorie en de heerlijkheid van God; de priesterdienst en de tabernakel beschermen ons ervoor. Hoofdstukken lang wordt in Leviticus uitgelegd hoe de veiligheidsprocedures werken. En dan vindt in hoofdstuk 9 eindelijk de inwijding van de tabernakel plaats. En als dan vuur vanuit het heiligdom de offergave verbrandt, juicht het volk. Want wat is het geweldig dat God bij hen is.

Waarschijnlijk hadden Nadab en Abihu alcohol gedronken. Niet uit lamlendigheid, maar om de geestelijke beleving te stimuleren.

Vlak daarna, in Leviticus 10, gaat het echter mis bij Nadab en Abihu. Ze komen met verkeerd vuur voor de Heer, waarop ze worden getroffen door vuur vanuit het heiligdom dat hen verteert. In de Bijbel worden een paar zaken genoemd die ons helpen om te bevatten wat voor tragedie hier eigenlijk plaatsvindt.

Allereerst het verkeerde vuur. Het goede vuur, dat kwam van het brandofferaltaar. Daarop brandde een altijddurende vlam, een heenwijzing naar het wezen van God: Zijn overvloed, van waaruit Hij ons allen overstelpt met goedheid. Zijn licht ook, waarmee Hij altijd onze duisternis verjaagt. In plaats van vuur vanaf dat altaar, kwamen Nadab en Abihu met verkeerd vuur; hun eigen vuur. Vuur beheersen wijst op zelfvoorziening, heerschappij en controle. Denk aan vuurspuwers. Zij zijn het die het magische beheersen en onze bewondering opwekken.

Maar dat niet alleen. Waarschijnlijk hadden Nadab en Abihu alcohol gedronken (Lev. 10:8). Niet uit lamlendigheid, maar om de geestelijke beleving te stimuleren. Om op een ander bewustzijnsniveau te komen. Open te staan voor geestelijke ervaringen, visioenen, verschijningen, trances, woorden.

En dan ten slotte zijn ze te dicht bij de Heer gekomen (Lev. 16:1): waarschijnlijk zijn ze het heilige der heiligen binnengelopen. Misschien hebben ze zelfs wel de Ark aangeraakt. De Ark stond echter niet in het heilige der heiligen omdat God gesteld was op afzondering; de hele priesterdienst was juist ingesteld omdat Hij bij de mensen wilde zijn! De Ark stond in het heilige der heiligen uit bescherming. Bescherming van de mensen. Zodat ze zich wel konden koesteren en warmen aan de stralen van de zon, maar niet tegen de zon in zouden kijken.

Het vuur was geen wilsbesluit van God. Het vuur was een tragisch gevolg van het spanningsverschil tussen de Ark en twee ijverige priesters.

Nadab en Abihu waren priesters van de Allerhoogste: uitverkoren om de gunst en genade en kracht van God door te geven aan de mensen. Maar wat hier in Leviticus 10 gebeurt is dat ze deze stroom van goedheid en kracht niet willen doorgeven, maar willen beheersen, willen bespelen, willen opwekken en kanaliseren, net als later Simon de Tovenaar. Met het beheersen wordt er echter als het ware een elektrische weerstand ingebouwd, waardoor de elektrische spanning, het voltageverschil, razendsnel oploopt, totdat de energie waarmee de Ark geladen is in één klap ontlaadt en Nadab en Abihu sterven. Het vuur was geen wilsbesluit van God. Het vuur was een tragisch gevolg van het spanningsverschil tussen de Ark en twee ijverige priesters.

Je ziet dat ook Mozes ervan schrikt. Hij stelt meteen extra veiligheidsmaatregelen in rondom de Ark en het heiligdom. Mozes interpreteert dit tragische ongeval als een teken van Gods heiligheid, hij denkt: God straft meteen. En ineens maakte de heiligheid van God juist dat mensen afstand hielden in plaats van dat ze bij Hem wilden zijn. Dat is het tragische van deze hele geschiedenis: de tempeldienst strandt hier, nog voordat het echt was begonnen. De slang heeft de mens bang gemaakt voor God en wat God ook doet of zegt, het wordt zo geïnterpreteerd dat we bang blijven van God. De Vader wil omarmen, maar wie wil er omarmd worden door iemand voor wie je bang bent?

Als Jezus later met de Emmaüsgangers onderweg is opent Hij de schriften voor hen en vertelt Hij hoe die op Hem wijzen. Ook Leviticus 10 kwam ongetwijfeld langs. En daarin moeten we dan toch de interpretatie van Mozes, dat God direct straft met vuur, corrigeren. Die vrijheid hebben wij als christenen, want ook van Mozes zegt Petrus dat hij verlangde te weten wat wij weten (1 Pet 1:10, Mat 13:17). Want wij immers hebben de glorie van God gezien, aan het kruis. Daarom weten we dat Hij ernaar verlangt nabij te zijn en zelf de straf draagt.

We zien hier dat Jezus heeft gedaan wat wij niet konden en eigenhandig de tempeldienst heeft vervuld.

Hoe wijst Leviticus 10 op Jezus? We zien hier dat Jezus heeft gedaan wat wij niet konden en eigenhandig de tempeldienst heeft vervuld. Hij is als hogepriester voor ons tot God gekomen. Hij heeft tegen de zon in gekeken en is er niet aan onderdoor gegaan. Hij heeft de goedheid en de genade en de kracht van God niet tegengehouden of geprobeerd te beheersen. Nee, Hij heeft het doorgegeven in alle overvloed.

Johannes en Jakobus worden streng terechtgewezen. Misschien is het wel dat Jezus zo heftig reageerde, omdat het ook Zijn eigen aanvechting was. Omdat de slang ook in zijn gedachten fluisterde: zou dat niet de allersnelste manier zijn? Gewoon wat vuur uit de hemel en alle zondaars verteren? Goddank heeft Jezus weerstand geboden aan die verleiding. Goddank is Hij de weg van de liefde gegaan.

Bovenstaand is één van de weekthema’s uit het dagboek ‘Sta sterk met God’, van Jan Willem van Dijk. Klik hier om het boek te bestellen.

Praatmee

Beluister onze podcast

Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Week van gebed 2024
Nieuws

Week van gebed 2024 in teken van het grote gebod: Heb God lief… en je naaste als jezelf

Aan de hand van het verhaal van de barmhartige Samaritaan staat de Week van gebed voor eenheid van christenen 2024 in het teken van het grote gebod dat Jezus geeft: Heb God lief… en je naaste als jezelf. De jaarlijkse gebedsweek vindt plaats van 21 t

Ruimtezoekers
Nieuws

Kerkpunt en TUU organiseren symposium over zoekende gelovigen

Op 10 november organiseren de Theologische Universiteit Utrecht en Kerkpunt het symposium ‘Ruimtezoekers’ in Utrecht. Veel twintigers en dertigers hebben vragen over geloof en worstelen met hun plek in de kerk. Tegelijk is het een groep die veel te b

Lume Ladies Light Trail
Nieuws

Lume Ladies Light Trail brengt licht in Kampen én Sri Lanka

Op vrijdagavond 10 november organiseren vrouwen van VIDA Kampen in samenwerking met het christelijke vrouwenplatform Lume de Lume Ladies Light Trail in Kampen. Dit sportieve event by night voert symbolisch langs én door plekken van licht in de stad.

Mina
Nieuws

Mina zit in Iraanse gevangenis vanwege haar geloof in Jezus

Mina Khajavi (59) uit Iran zit al een jaar gevangen. Mina was moslim maar kwam tot geloof in Jezus als haar Redder en leidde hierna een huiskerk. Zij en de andere christenen werden opgepakt. Ze zouden “handelden met de intentie om de nationale veilig

Directeur van Stichting Present Nederland, Johannes de Vries
Dagelijks leven

Johannes de Vries is kersvers directeur van Stichting Present: "Plots stond ik met een verfkwast in mijn hand"

Hij was jarenlang hoofd voorlichting namens de ChristenUnie (CU) in de Tweede Kamer, maar sinds juni is Johannes de Vries directeur van Stichting Present. Hoewel de omgeving flink verschilt van politiek Den Haag, voelt De Vries zich er al vanaf dag é

Ds. M.M. van Campen
God

Ds. Van Campen: "Wie bij Jezus vandaan loopt, voelt zich knap ongelukkig"

'Als je eenmaal door de Deur naar binnen bent gegaan, kun je dan weer naar buiten? Of is binnen, binnen?' Die vraag werd onlangs gesteld aan ds. M.M. van Campen tijdens een avond van Geloofstoerusting. De hervormde predikant merkt op dat als je eenma

Chris Verhagen
God

Waarom laat God gebrokenheid toe in het leven van christenen? Chris Verhagen antwoordt

In deze video staat Chris Verhagen stil bij een zeer bekend Schriftgedeelte. Paulus beschrijft in 2 Korinthe 12 dat hem een doorn in het vlees is gegeven, een engel van de satan, om hem met vuisten te slaan. Hij heeft de Heer drie maal gesmeekt om he

Een gebed voor het betreden van het podium
God

Een gebed voor het betreden van het podium

Wat heb ik nou te bieden dat de ziel van anderen kan voeden? Vanuit mijzelf heb ik niet veel meer te tonen onder de loep van deze schijnwerpersdan mijn eigen trots en onzekerheid,mijn hunkering naar de eer van mensenen mijn angst voor afwijzing.Laat

Meerartikelen

Oud-predikant Ruud de Boer trok graag de hardloopschoenen aan: “Het was mijn uitlaatklep”
Dagelijks leven

Oud-predikant Ruud de Boer trok graag de hardloopschoenen aan: “Het was mijn uitlaatklep”

Inmiddels is hij al even met emeritaat, maar wie oud- predikant Ruud de Boer een beetje kent weet dat hij graag de hardloopschoenen aantrok. Zo liep hij verschillende marathons en ging hij soms hardlopend naar zijn jarige schoonvader toe. Maar wat he

Urker Mannenkoor Hallelujah
Nieuws

Najaarsconcert Urker Mannenkoor Hallelujah

Op zaterdag 28 oktober 2023 komt het Urker Mannenkoor 'Hallelujah' voor en optreden naar de Martinikerk in Groningen. In dit Najaarsconcert zullen de Urker zangers op het orgel begeleid worden door Harry Hamer en op de piano door Jacob Schenk. Naast

André Piet
God

De hel: een goddeloze uitvinding?!

De laatste tijd is ‘de hel’ een heet onderwerp in de christelijke pers. De theoloog Arnold Huijgen wijdde onlangs zijn inauguratie hieraan. We spreken er te weinig over, zo meent hij, en in preken zou het vaker aan bod moeten komen. Het Nederlands Da

Emmanuel (42)
Dagelijks leven

Emmanuel (42) werd als eerste geopereerd na terugkeer Mercy Ships in Sierra Leone

Na meer dan tien jaar is Mercy Ships weer terug in Sierra Leone om ook daar mensen te helpen die vaak geen toegang hebben tot medische zorg maar dit wel dringend nodig hebben.  De eerste patiënt die aan boord van het imposante ziekenhuisschip onder h

Israël
God

Videoboodschap Christenen voor Israël: Gods trouw is vandaag tastbaarder dan ooit!

'Het grootste deel van de Bijbel speelt zich af in Israël. Kapernaüm, Jeruzalem, de Jordaan en het Meer van Galilea: plaatsen die voor elke christen tot de verbeelding spreken. Het zijn plekken die vandaag opnieuw opbloeien. God koos lang geleden dit

Thema-avond rond 250e ‘verjaardag’ psalmberijming 1773 trekt veel belangstelling
Nieuws

Thema-avond rond 250e ‘verjaardag’ psalmberijming 1773 trekt veel belangstelling

Ter ere van de 250e ‘verjaardag’ van de psalmberijming van 1773, vond in de Dordtse Augustijnenkerk onlangs een speciale psalmzangavond plaats. Naast bijdragen van ds. Verhoeven, ds. van den Herik en ds. van der Zwan, werd er door de aanwezigen veelv

PKN-predikant geeft gehoor aan oproep paus om samen voor de kerk te bidden
Nieuws

PKN-predikant geeft gehoor aan oproep paus om samen voor de kerk te bidden

Onlangs deed paus Franciscus een bijzondere oproep: ‘Kom naar Rome en bid mee voor de toekomst van de kerk.’ Op 30 september zal het Sint-Pietersplein naar verwachting dan ook volstromen met jongvolwassen die gezamenlijk aan die oproep gehoor geven. 

Lisanne
Dagelijks leven

Lisanne hield zich met occult bezig totdat een Facebook-post haar leven veranderde

"Waarom doe ik de dingen die ik doe? Voor wie doe ik de dingen die ik doe en wat is het nut?” Het zijn vragen die Lisanne zichzelf ontelbaar vaak stelt. De vragen leveren onrust in haar hoofd op en vormen de basis voor een jarenlange zoektocht binnen

Cvandaag podcast
Nieuws

Cvandaag podcast over Duitse burgemeester, de GerGem en de bikini

Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie is gepresenteerd. Redacteur Patrick Simons licht een aantal interessante items uit. Presentator Jeffrey Schipper merkt dat er veel aandacht uitging naar uitspraken van dominee Klaassen over de bikini. En h

Grote Verzoendag
God

Wat iedere christen zou moeten weten over Grote Verzoendag

Op de 10e van de maand Tisjerei (september/oktober op onze kalender) viert de Joodse gemeenschap Jom Kippoer (Grote Verzoendag). Binnen het Jodendom is het de belangrijkste van de feestdagen die de HEERE in Leviticus 23 heeft voorgeschreven. Als we d

Hendrik Jan van der Heiden
God

De geestelijke erfenis van oprichter GerGem: de Bijbel is ruimer dan ds. Kersten

Dat er heel wat ontsporingen binnen het christendom zijn, is wel bekend, wie interesse heeft in de kerkhistorie. Dat er ook ontsporingen zijn met de leer van de uitverkiezing is evident, echter onder de bevindelijke gereformeerde kring vandaag nog sp

Arleen Westerhof
God

Arleen Westerhof wijst in videoboodschap op belang van gave van profetie

Dr. Arleen Westerhof moest vroeger niets weten van de Heilige Geest: "Mij werd geleerd dat de gaven van de Geest niet meer werden gebruikt voor de gemeente. Wij hadden de Bijbel en dat moest genoeg zijn." Tijden zijn veranderd. Inmiddels onderwijst z