Een eerlijk gesprek over de ware betekenis van armoede: "Als je mij zou vragen wat ik later wilde worden, dan zou ik zeggen: Ik wil alleen maar eten”
Als ik aan armoede denk, denk ik aan mensen die geen geld hebben. Mensen die leven in tekort. Maar de geest van armoede gaat veel dieper dan dat. Ik had daar eerlijk gezegd helemaal geen idee van voordat ik op reis ging naar de Filipijnen. Ik begreep niet wat het werkelijk betekent om in armoede te leven.
Tijdens de reis bezocht ik samen met een groep Nederlandsers lokale kerken. We bezochten projecten en gingen op huisbezoek bij verschillende gezinnen. We zijn met open armen ontvangen en hebben heel veel verhalen gehoord.
Tijdens het Alumni Diner spraken we vier talentvolle jonge wereldverbeteraars: Jethro, Niño, Sunsen en Precious Love. Alle vier zijn ze gered uit armoede en maken ze verschil in hun familie en de mensen om hen heen. Met elkaar zijn we een eerlijk gesprek aangegaan over de essentie van armoede.
Wat betekent armoede voor jullie?
Jethro: “Voor mij is armoede de manier van denken. Het is de manier waarop je over jezelf denkt. Ik maak onderscheid tussen drie verschillende vormen van armoede: geestelijke, emotionele en financiële armoede. Geestelijke armoede is als je Jezus niet kent. Je bent emotioneel arm als je denkt dat je niets waard bent. En als je geen baan vindt, dan ben je financieel arm.”
Niño: “Armoede is een leven zonder hoop, zonder betekenis. Je ziet het doel van je leven niet. Je hebt niets om naar uit te kijken. Je denkt: ‘Ik ben arm geboren, ik ga arm dood’. En je neemt er genoegen mee. Armoede is geen hoop hebben. Je begrijpt niet wat Gods doel voor jouw leven is. Het is dus meer dan geen financiën hebben, het is ook dat je geen hoop en geen doel voor ogen hebt.”
Precious Love: “Je bent arm als je niet om anderen geeft. Als je denkt dat je God niet nodig hebt, ben je arm. Dat is de meest gevaarlijke ervaring van armoede. Het gaat er niet om dat je alles hebt, het gaat om delen. Als we gezegend zijn, dan is dat ook om met anderen te delen.”
Sunsen: “Ik ben samen met mijn familie heel arm opgegroeid. Ik hoorde steeds dat er geen hoop is en dat je er niets aan kunt veranderen. Ik leefde in een tekort zonder dromen. Het is moeilijk om te dromen als je arm bent. Als je alleen maar denkt: Ik moet iets eten om te overleven. Waar kan je dan over dromen? Misschien ben ik morgen wel dood? Het is een cyclus waarin ouders en kinderen niet meer kunnen dromen. Je weet niet met welk doel je leeft. Als je mij zou vragen wat ik later wilde worden, dan zou ik zeggen: Ik wil alleen maar eten.”
Hoe droom je als je honger hebt? Hoe kan de armoedecyclus doorbroken worden?
Precious Love: “Wat Compassion met haar lokale programma’s en lessen doet, stelt ons in staat om ons te laten weten dat het leven niet alleen om eten draait. Met compassie kunnen we weer dromen. In mijn geval is de cyclus van armoede zo doorbroken.”
Sunsen: “Compassion heeft hoop gebracht. Die hoop heeft mijn leven en dat van mijn familie veranderd. In mijn familie zijn ze zich gaan realiseren dat ze een verschil kunnen maken. We geloven dat de volgende generatie niet zal weten hoe het is om honger te hebben. En als dat wel zo is, dan weten ze dat er hoop is. Armoede doodt dromen, dat kunnen we niet toestaan. Ik verloor mijn vader toen ik zeven jaar was. Mijn moeder heeft altijd hard gewerkt om voor het gezin te zorgen. Ik was in staat om mijn studie af te ronden, zonder dat mijn moeder daar veel geld aan hoefde te betalen. Daardoor realiseerde ze zich dat God bestaat. Het was echt een wonder. God is mijn Vader en Hij heeft mij geholpen om te leven zonder armoede. De tranen en het zweet van mijn moeder zijn door God afbetaald.”
Jethro: “We hebben sympathie nodig. Doordat andere mensen met ons meeleefden, zijn de ketenen van armoede in mijn familie verbroken. Wij gaven gebeden terug, we baden altijd voor onze sponsors. Mijn vader is een toegewijde bidder met een sterk geloof. Mijn moeder zei dat ik mijn best moest doen op school. Educatie is onze laatste bron. Educatie zal je beste cadeau zijn, zei ze. En mijn moeder had gelijk.”
Niño: “Word een advocaat. Spreek voor kinderen die geen stem hebben. Spreek voor kinderen die niet voor zichzelf kunnen spreken. Wees een stem!”
Heb je altijd andere mensen nodig om de armoedecyclus te doorbreken?
Precious Love: “We hebben elkaar nodig om armoede te doorbreken, zowel lichamelijk als geestelijk. We hebben een holistische benadering nodig. Als een gezin christen is, ontvangt het gezin van de kerk. Maar voor een familie alleen, zonder fundament uit Gods woord, gaat de armoedecyclus door. De mindset van de ouders verandert niet, dus groeien kinderen op met dezelfde mindset. Pas toen iemand anders naar ons is toegestuurd, ontdekten we dat er meer in het leven is.”
Sunsen: “Iemand heeft ons geholpen, zodat we eruit konden komen. Zonder hulp kan die mindset niet verbroken worden. Het heeft dan geen zin om te dromen over wat je later wilt worden. Waarom zou je studeren? Ik ben zo dankbaar dat iemand ons heeft geholpen. Ik ben zo gezegend met het programma van de lokale kerk.”
Jethro: “Ik ben leerkracht en ik zie armoede in de ogen van mijn studenten. Ik zie hopeloosheid. Met een lege maag komen ze naar school. Eens zat ik in dezelfde situatie. Daar vertel ik ze dan over. Zonder hoop is een persoon dood.”
Sunsen: “Je geeft ze geen vis, maar je leert ze hoe te vissen. Dat helpt om de nieuwe levensstijl in stand te houden. Op die manier kan armoede geëlimineerd worden. Voor altijd.”
Het is de missie van de lokale kerk en Compassion om kinderen te bevrijden uit armoede, in Jezus’ naam. Bezoek de website voor meer informatie over die missie en om zelf actief onderdeel te worden van de oplossing.
CIP ging een week op reis naar de Filipijnen om de kracht van de lokale kerk te zien via het werk van Compassion. Daar hebben we het werk van dichtbij meegemaakt en gezien wat de impact ervan is voor de lokale bevolking. Dit is een verhaal uit die serie.
Foto's: Marina de Haan
Praatmee