Kan een drama op Netflix ons iets leren over het leven in Noord-Korea?
Terwijl het coronavirus zich over de hele wereld verspreidt, vergelijken wereldleiders de strijd om het virus te stoppen met een oorlog. Veel landen sluiten hun grenzen, beperken het verkeer van hun burgers en sommige supermarkten rantsoeneren zelfs de bevoorrading. Maar in tijden van echte oorlog, lachen en huilen soldaten nog steeds om verhalen over familie, vriendschap, liefde en verlies. En nu veel mensen op slot gaan en hun leven in de wacht staan, zijn verhalen over leven en liefde een welkome afleiding - en vaak aangeleverd door Netflix. Op de streamingdienst is het Zuid-Koreaanse drama 'Crash landing on you' te vinden. Het verhaal geeft pijnlijke inzichten in de situatie in Noord-Korea.
Het is het verhaal van een rijke Zuid-Koreaanse erfgename, Se-ri Yoon, die per ongeluk met een parachute naar Noord-Korea vliegt. Hier wordt Se-ri ontdekt door een lid van de top Noord-Koreaanse elite, Jeong-hyuk Ri. Zoals je misschien al geraden had, worden de twee verliefd - maar hun liefde is onmogelijk. Hun pijn geeft het publiek een voorproefje van de pijn en verdeeldheid die de twee Korea's vandaag ervaren.
Kijk hier een trailer voor de show:
Een groot deel van de show vindt plaats in Noord-Korea. Als je ernaar kijkt, vraag je je misschien af: 'Hoeveel ervan is waar?' Veel Noord-Koreaanse ontsnapten hebben op veel manieren commentaar gegeven op hoe Noord-Korea en het leven van zijn mensen in de show vrij nauwkeurig worden weergegeven:
- Het lokale dialect. Je zou kunnen aannemen dat de taal in Noord-Korea en Zuid-Korea erg op elkaar lijkt. Maar na jaren van isolatie van elkaar is de vorm van Koreaans gesproken in Noord-Korea afzonderlijk ontwikkeld van het Koreaans dat in Zuid-Korea wordt gesproken - ze zijn heel anders.
- De beschikbaarheid van Zuid-Koreaanse en Chinese producten op de markten. Veel producten worden vanuit buurlanden naar Noord-Korea gesmokkeld en op de zwarte markt verkocht. Dit wordt in de show goed weergegeven, wanneer een trein stopt vanwege een stroomstoring. Er komen veel handelaren van de zwarte markt tevoorschijn die eten verkopen aan de mensen in de trein.
- Dakloze kinderen op straat. Noord-Korea heeft veel armoede en ondervoeding en beperkte medische zorg, dus veel kinderen zijn wees geworden en worden aan hun lot overgelaten in de straten van Noord-Korea. Ik was zelf een van deze straatkinderen.
- De angst voor toezicht. De mensen in Noord-Korea weten dat ze constant in de gaten worden gehouden door het heersende regime. Dit is waarom christenen zo voorzichtig moeten zijn en hun geloof geheim moeten te houden in Noord-Korea. Geloof in een andere god dan de leiders van het land, de Kims, is niet toegestaan. Als een christen wordt ontdekt, worden ze gearresteerd, gemarteld en naar een gevangenkamp gestuurd waar ze waarschijnlijk zullen sterven.
- Kijken naar Zuid-Koreaanse drama's. Ik herinner me zelf dat ik stiekem buitenlandse films keek met de buren bij hen thuis - ze hadden dvd's uit China gesmokkeld. Het was het kijken naar deze films waardoor ik besefte dat het leven in Noord-Korea heel anders was dan het leven in andere landen.
- Het bevoorrechte leven van de minderheids elite. Terwijl het grootste deel van het land worstelt met armoede en ondervoeding, leven degenen die in Pyongyang wonen een luxe leven. De rijkere families laten graag hun rijkdom zien door kanten vitrages voor de ramen te hangen.
- De Kimchi-grotten. Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht van geconserveerde kool. Omdat het platteland van Noord-Korea geen elektriciteit heeft, hebben ze geen koelkasten. Ze maken gebruik van Kimchi-grotten waar ze de Kimchi, aardappelen en andere etenswaren opslaan.
- "... Buitenlanders of gekke vrouwen." Je haar laten zakken wordt beschouwd als een Zuid-Koreaanse haarstijl en een teken van kapitalisme dat niet is toegestaan. De soldaat helpt haar het op te binden.
Maar niet alles wat je in de show ziet, is waar
Het belangrijkste is dat het regime in de serie veel minder streng is dan in het echte leven. Tijdens een dorpspatrouille ontdekt een districtsbestuurder bijvoorbeeld een Zuid-Koreaanse rijstkoker, maar ze kijkt er blind voor. Dit zou in Noord-Korea als een ernstige misdaad worden beschouwd.
De show is meer dan alleen een verhaal - het staat symbool voor de voortdurende scheiding tussen Noord- en Zuid-Korea, de echte tragedie van het schiereiland. De onmogelijke liefde tussen de noorderling en de zuiderling, uit verschillende werelden en door willekeurige krachten buiten hun macht gescheiden gehouden, weerspiegelt het bittere verhaal van de twee Korea's die meer dan 70 jaar beslaat.
Het is het verlangen van het Hermit Kingdom om de fundamentele liefde die onze Schepper geeft te blokkeren. In plaats van elkaar lief te hebben, dwingt Pyongyang mensen om hun hart te sluiten en elkaar te wantrouwen. Het toekomstige democratische Noord-Korea zal grote verzoening moeten ondergaan.
Een aangrijpend moment van de show is wanneer de centrale personages hun toevlucht zoeken in een verlaten huis in de gedemilitariseerde zone die het schiereiland nog steeds verdeelt. Ze zien een waterkom bovenop een traditionele Koreaanse voorraadpot zitten en de Noord-Koreanen leggen uit dat dit zo is weggelaten als onderdeel van een gebedsritueel voor een naar oorlog gezonden zoon, in de hoop op een terugkeer die nooit kwam. Er zijn te veel van dit soort verhalen over families, broers, zussen en vrienden op het schiereiland - minstens 20 miljoen mensen hebben hun familieleden nog nooit in de andere helft van Korea gezien. De twee Korea's hebben nooit formeel een vredesverdrag ondertekend en ze zijn technisch nog steeds in oorlog met een bevroren conflict.
Alleen Gods liefde kan de bevroren relaties en conflicten van Noord- en Zuid-Korea doen smelten, 'met alle nederigheid en zachtmoedigheid, met geduld, in liefde met elkaar dragend, verlangend om de eenheid van de Geest in de band van vrede te bewaren' (Efeziërs 4: 2-3).
Timothy Cho schreef dit artikel aan de hand van zijn eigen ervaringen. Hij ontsnapte uit Noord-Korea en schrijft nu berichten voor Open Doors over het land dat op plek 1 staat op de ranglijst Christenvervolging
Praatmee