God wil een Tuinman zijn in jouw hart: kan je het je voorstellen?
‘Net zoals de tuinmannen uit de tijd van de Bijbel, en mijn vader in deze tijd, vol toewijding in hun tuinen aan het werk zijn, zo wil God in Zijn tuin bezig zijn’, stelt Joke van der Meij. Dit is haar tweede fragment van een serie van vijf uit het boek ‘Langs het tuinpad van mijn Vader’. In 19 Bijbelstudies ontmoet je de Tuinman in de tuinen van de Bijbel, maar ook in de tuin van je hart. Om al deze Bijbelse beelden en biologische processen goed te begrijpen laat Joke van der Meij je in haar boek ook kennis maken met haar eigen vader. Hij is elke dag in zijn moestuin te vinden en heeft een schat aan kennis en ervaring die hij graag met je wil delen.
Je bent Zijn meesterwerk, Zijn creatie: kostbaar en kwetsbaar. Hij wil samen met jou plannen maken voor jouw persoonlijk leven, een plan voor deze dag, een meerjarenplan, maar ook een plan voor de eeuwigheid. Daarbij voegt Hij alle tuinen perfect samen in één groot plan. Met heel Zijn wezen is God Tuinman in Zijn tuin: genadig en barmhartig, geduldig, rijk aan goedertierenheid en trouw (Ex. 34:6).
Genadig
Niemand verdient het dat God in zijn of haar hart woont en daar aan de slag gaat. Het is uitsluitend het offer van Zijn Zoon dat maakt dat God daar kan en wil wonen. Het is Zijn keuze en naar Zijn wil. Deze genade is een grote daad van liefde en deze gedachte wordt versterkt doordat God zegt: Ik ben genadig én barmhartig.
Barmhartig
God ontfermt Zich over jou. Hij wil een Tuinman zijn die vol zorg en liefde in Zijn tuin aan het werk is. Net zoals mijn vader zich ontfermt over alles wat groeit en bloeit in zijn tuin. Elk plantje is afhankelijk van zijn zorg, wijsheid en aandacht. Even een uitstapje naar een ander beeld, want het is zo prachtig om te weten dat in het Hebreeuws het woord barmhartig is afgeleid van baarmoeder. Die intieme plek waar een kindje veilig geborgen groeit en gevoed wordt in volkomen afhankelijkheid van zijn of haar moeder. Op eenzelfde manier wil God voor jou zorgen en je beschermen. Het kindje heeft nog niets hoeven of kunnen doen in de baarmoeder om die liefde te verdienen. Zo is het ook in jouw relatie met God. Het is uitsluitend genade. Zijn liefde voor jou is onvoorwaardelijk.
Geduldig
In Jacobus 5:7 lees je dat de Landbouwer kostbare vrucht van Zijn akker verwacht. Welke vrucht dit is zullen we later nog zien, maar het ligt in de lijn van de verwachting dat er vrucht zal zijn. Die verwachting heeft de Tuinman ook van jouw leven. Dit is wat God wil uitwerken in je leven door Zijn Heilige Geest. Deze vrucht verwacht Hij niet in één dag aan te treffen. Het toewerken naar vrucht is een langdurig proces, waarbij de Tuinman veel geduld heeft.
Rijk aan goedertierenheid
Dit is zo’n rijk Bijbels woord waarin de betekenis van genade, barmhartigheid en liefde terugkomt. Het heeft iets in zich van goed tieren, goed gedijen, goed van aard. God is ontstellend goed van karakter en Hij wil die goedheid tonen aan mensen met wie Hij een liefdesverbond heeft. Hij zaait goedheid en wil dat die goedheid gaat groeien in jouw hart. Hij wil dat die goedheid gedijt, in bloei staat, in de relatie tussen Hem en jou en tussen jou en anderen.
Trouw
God is trouw. Hij doet wat Hij belooft en blijft trouw aan de verbondsrelatie die Hij heeft met jou. Jezus zegt tegen zijn discipelen: ‘Ik ben met jullie alle dagen tot de voleinding van de wereld (Matth. 28:20).’ Gods naam, ‘Ik ben’, verkondigt Zijn trouw. Ik ben in je hart en Ik zal er zijn. Net zoals mijn vader alle dagen in zijn tuin te vinden is, zo is De Tuinman dag en nacht bij je en met jou bezig, want Hij woont in je hart. Alles in je hart en leven krijgt aandacht.
Blijf in Mij
Deze God, Die in heel Zijn wezen goed is, is de Tuinman in jouw hart. Je bent in alles volkomen afhankelijk van De Vader, de Zoon en van de Heilige Geest. Jezus zegt zelfs dat je zonder Hem niets kunt doen (Joh. 15:2). Zelf kan je niet zoveel bijdragen aan je groeiproces of aan de vrucht die je na verloop van tijd mag dragen. Het enige wat Hij vraagt is: blijf in Mij (4-7). Er staat niet ‘in de buurt van Hem’, maar in Hem blijven. Dichterbij kan niet. Hier klinkt Genesis 2: 24 weer in door. We mogen ons als man en vrouw aan elkaar hechten en tot één vlees zijn. Op die manier wil de Heer ook een liefdesrelatie met jou. Hij is je Bruidegom, zo intens ben je met Hem verbonden.
Jezus zegt: ‘Als je Mijn geboden in acht neemt, zal je in Mijn liefde blijven, zoals Ik de geboden van Mijn Vader in acht genomen heb en in Zijn liefde blijf (Joh. 15:10).’ Hij kan jouw hart tot Zijn tuin maken als je Hem gehoorzaamt door je aan het grote gebod te houden. Heb de Here God lief met heel je hart, met je ziel en met je verstand en heb je naaste lief als jezelf (Matth. 22:37-39). Als je Hem, jezelf en je naaste van harte liefhebt ben je daar waar Hij met je aan het werk kan gaan. Dan zal de blijdschap van Christus in je zijn (Joh. 15:11). Dit gebod van Jezus klinkt eenvoudig en is tegelijkertijd lastig. Zelfs voor het liefhebben van Hem, moet je eerst liefde van Hem ontvangen. Jezus is de Bron van je tuin, maakt dat je vruchtbaar kunt zijn, dat de vrucht van liefhebben in je gaat groeien. De vrucht waarmee je tot zegen mag zijn voor God, jezelf en voor anderen.
God vindt het heerlijk om in Zijn tuin te zijn en daar rond te wandelen. Om een intieme omgang met je te hebben net zoals Hij dat had met Adam en Eva. Hij kan in Zijn tuin wonen en aan de slag gaan als je Hem daar de ruimte voor geeft. Maar als je net als de verloren zoon wegloopt (Luc. 15:11-32) dan geeft Hij jou de ruimte om je eigen weg te gaan. We hebben dit ook bij het volk Israël gezien. Helaas is het zo dat zonder Gods snoeiwerk en geschoffel er al snel doornen en distels opschieten en je hart uiteindelijk weer droog en dor wordt (Jes. 5:5-6). Maar Hij is trouw en genadig en blijft vol verlangen op je wachten en wil dolgraag een nieuw begin maken in jouw hart (Luc. 15:20). Dan is het groot feest, want Zijn tuin zal opnieuw gevoed worden door de Bron en vruchtbaar worden.
Smaakt bovenstaand boekfragment van Joke van der Meij naar meer? Bestel hier dan het boek ‘Langs het tuinpad van mijn Vader’.
Praatmee